Het hoogspanningsstations van Stedin bij Ooltgensplaat. Hier worden de hoogspanningskabels van TenneT verdeeld worden in kabels met een lager voltage.
Het hoogspanningsstations van Stedin bij Ooltgensplaat. Hier worden de hoogspanningskabels van TenneT verdeeld worden in kabels met een lager voltage. Foto:

Stedin: Duurzame energie voor iedereen

Een van de deelnemers van Energy Island (8 en 9 december) is netbeheerder Stedin. Woordvoerder Lukas van Fessem vertelt waarom.

Door Kees van Rixoort

Is duurzaamheid een belangrijk thema voor Stedin? Waarom? Hoe komt dat concreet tot uiting?

"Stedin heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo is onze missie 'duurzame energie voor iedereen'. Als netbeheerder kijken wij hoe wij de markt kunnen faciliteren, met als doel het versnellen van de energietransitie. Zo werken wij met verscheidene startups samen om nieuwe technieken te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van flexibiliteit (om piekmomenten op ons net te verkleinen) een energieneutrale wijk, of bijvoorbeeld energieopslag bij elektrische laadstations. Daarnaast hangen wij bij al onze klanten tot en met 2020 slimme meters op. Ook zitten wij met verscheidene gemeenten, woningbouwcorporaties en bewoners om de tafel om te kijken hoe wij wijken van het aardgas kunnen krijgen."

Waarom participeren jullie in Energy Island?

"De gemeente Goeree-Overflakkee en netbeheerder Stedin werken intensief samen om het eiland in 2020 volledig energieneutraal te krijgen. Eerder dit jaar tekenden wethouder Arend-Jan van der Vlugt en directeur Klant & Markt Joep Weerts van Stedin hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Zo gaan de gemeente en de netbeheerder samen het aardgasgebruik van het eiland omlaag brengen en ervoor zorgen dat alle inwoners inzicht krijgen in hun eigen energieverbruik via de slimme energiemeter. Stedin vindt het belangrijk om met de ondernemers en inwoners van Goeree-Overflakkee in gesprek te gaan over de uitdagingen die de uitfasering van aardgas met zich mee brengen. Ook is het event een uitstekend moment voor het beantwoorden van diverse vragen over de slimme meter die aan alle inwoners wordt aangeboden. En welke functie de slimme meter heeft bij de verduurzaming van het eiland."

Wat kunnen we tijdens Energy Island van Stedin verwachten?

"Het congres op 8 december is gericht op de ondernemers van het eiland. Op die dag gaat directeur Klant & Markt Joep Weerts in de deelsessie Duurzaam Bouwen en Wonen in op een van de grootste uitdagingen van de samenleving, inclusief de netbeheerder, op dit moment: de uitfasering van aardgas in de bebouwde omgeving.

Op beide dagen is Stedin met een stand aanwezig op de beursvloer, waar bezoekers met allerhande vragen over de energie-infrastructuur terecht kunnen. Tevens kunnen bezoekers deelnemen aan de informatiesessie op 9 december over de uitfasering van aardgas en de slimme meter. Aan de kinderen wordt eveneens gedacht, op 9 december kunnen kinderen op het kidsplein werkelijk de 'bibbers' krijgen van energie."