Van links naar rechts: Jan Peter Robijn en Marita Dogterom van Paulina.nu en Ton Plooy van tbp electronics.
Van links naar rechts: Jan Peter Robijn en Marita Dogterom van Paulina.nu en Ton Plooy van tbp electronics. Foto:

Paulina.nu en tbp electronics

Ook nauwe samenwerking op Energy Island

Op het eerste gezicht lijken Paulina.nu en tbp electronics niet zoveel met de beurs en het congres rondom Energy Island te maken te hebben. Maar als de vertegenwoordigers van de organisatie en bedrijf nader uitleg geven, is het helder: duurzaamheid is meer dan energiebesparende maatregelen.


Jan Peter Robijn en Marita Dogterom van zorginitiatief Paulina.nu en Ton Plooy van tbp electronics uit Dirksland leggen graag uit wat hun bedrijf en organisatie te maken heeft met Energy Island. Beide organisaties zijn betrokken bij een symposium, deelsessie en de consumentenbeurs. Jan Peter Robijn legt uit dat anderhalf jaar geleden Paulina.nu werd opgericht, met als doel om binnen de zorg duurzamer te gaan werken: "De zorg moet betaalbaar blijven en het eiland leefbaar, dat vraagt om een innovatieve aanpak."

Deelsessie innovaties in de zorg

EƩn van de deelsessies tijdens Energy Island wordt gehouden in het gebouw van tbp electronics in Dirksland. Bij deze sessie zijn op uitnodiging van Paulina.nu een grote groep middelbare scholieren aanwezig. Ton Plooy zal daar iets vertellen over wat voor bijdrage zijn bedrijf levert aan technische zorginnovaties. Een andere spreker is Maja Rudinac, CEO van Robot Care Systems. Rudinac zal een zorgrobot demonstreren en het verhaal achter deze zorginnovatie vertellen. Deze zorgrobot zal ook op de consumentenbeurs gepresenteerd worden. De zorgrobots, waarvoor tbp electronics de elektronica levert, kunnen wellicht ook op het eiland ingezet worden. De robot, die lijkt op een rollator, heeft veel elektronische snufjes. Zo worden gebruikers gewaarschuwd voor het innemen van hun medicijnen. Daarnaast heeft het apparaat verschillende controlefuncties en is het verbonden met een centrale, waardoor de robot kan bellen met een arts als dit nodig is. Verder is tbp electronics betrokken bij de fabricage van verschillende apparaten in de gezondheidszorg, zoals een handscanner die het scannen van de handen van reumapatiƫnten eenvoudiger en vooral pijnloos maakt. Daarnaast wordt er een hightech bloeddrukmeter gepresenteerd, een apparaat dat over een langere periode een nauwkeurig beeld geeft. Ton Plooy weet dat de doorsnee eilandbewoner er doorgaans van uitgaat dat hoogwaardige medische technologie alleen maar in Eindhoven bij Philips gemaakt wordt. "Dit gebeurt echter ook volop op Goeree-Overflakkee en hiermee zetten we het eiland op een positieve manier op de kaart."

Paulina.nu

Marita Dogterom en Jan Peter Robijn vertellen dat Paulina.nu een grote plaats inneemt tijdens Energy Island, omdat een goede gezondheidszorg - dichtbij georganiseerd - steeds belangrijker wordt. Daar wil Paulina.nu een platform voor bieden. Zeker nu de mensen steeds ouder worden en de zorgvraag toeneemt, is een herbezinning op de zorgverlening heel belangrijk en daar liggen uitdagingen. In de afgelopen tijd heeft Paulina.nu al verschillende initiatieven ondernomen en processen in gang gezet. Hierbij is samenwerking tussen zorgverleners, ondernemers en gemeenten heel belangrijk voor de gezondheidsregio Goeree-Overflakkee. Een vitaal en gezond eiland is dan ook het streven van de organisatie. Dit wil Paulina.nu bereiken door aandacht te schenken aan preventie en het stimuleren van samenwerking tussen de verschillende zorgverleners. Uiteindelijk zal dit leiden tot lagere zorgkosten, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Dit initiatief op Goeree-Overflakkee mag zich verheugen op de nodige aandacht van zorgverzekeraar CZ en Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze partijen helpen en werken actief mee om dit succesvol te laten zijn. Tijdens de beurs is Paulina.nu present met verschillende stands. Er is dan ook alle ruimte voor het publiek om nader kennis te maken met de activiteiten van dit initiatief. Ook kan men voorlichting krijgen over onder andere gezonde voeding en valpreventie.

Meer informatie vindt u op www.paulina.nu en op www.tbp.nl.