Jean-Paul Scheurleer.
Jean-Paul Scheurleer. Foto: Wonen op Flakkee

Woning van de Toekomst en duurzame bouwprojecten op Energy Island

Wonen op Flakkee is één van de partners van het op 8 en 9 december te houden congres en consumentenbeurs Energy Island. Directeur van de deze projectontwikkelaar, Jean-Paul Scheurleer, legt uit wat hij voor banden heeft met het evenement en met duurzaamheid in het bijzonder.

Wonen op Flakkee heeft volgens Jean-Paul Scheurleer duurzaamheid hoog in het vaandel staan. "Naast het bouwen van een mooie woning kijken we ook naar verdere verduurzaming en toekomstige mobiliteit in de woonwijken die wij realiseren. We willen als projectontwikkelaar fors investeren in duurzaamheid en daar zijn al verschillende projecten voor". Een voorbeeld is het woningbouwproject Havenstadt in Stad aan 't Haringvliet, landelijk in het nieuws geweest in zowel de dagbladen en - zoals kort geleden - in een woonprogramma van RTL 4. Van een aantal van deze projecten zal in stands op de consumentenbeurs voorbeelden worden getoond.
Jean-Paul koppelt duurzaamheid niet alleen aan zorgvuldig omgaan met het milieu en energiebronnen. In zijn woningbouwprojecten wil hij ook de duurzaamheid van Goeree-Overflakkee bevorderen, maar dan in de zin van mensen die van buiten het eiland komen te stimuleren om op het eiland te gaan wonen. "Goeree-Overflakkee is zeker geen krimpregio meer", verduidelijkt hij, "en daarom zijn er veel kansen".
In Havenstadt komen voor 60% nieuwe bewoners (bewoners van buitenaf) en hiermee heeft Wonen op Flakkee alle pessimistische gedachten van anderen toen hij het plan in Stad aan 't Haringvliet ter hand nam achter zich gelaten. Mensen uit de regio Rotterdam, waar de huren en kosten van woningen stijgen, kunnen terecht in Havenstadt. Jean Paul vertelt dat in Rotterdam de huren en de huizenprijzen heel hoog zijn. Dit in tegenstelling tot Havenstadt; in dit plan zijn woningen te koop vanaf € 169.000,-. En voor een twee-onder-een kap woning zijn er prijzen vanaf € 269.000,-. Voor veel mensen is Rotterdam dan te duur. En dan blijkt dat het van Stad aan 't Haringvliet helemaal niet zo ver is om in Rotterdam te komen. Wonen op Flakkee heeft de woningen bewust betaalbaar gehouden en mede daarom zal binnen een aantal jaren de bevolking van Stad flink worden uitgebreid. In totaal worden er in het project 76 woningen gebouwd, ook bouw op vrije kavels is mogelijk.

Deelautoproject

Bijzonder en uniek in Nederland is het deelautoproject. Kopers van een huis in het project Havenstadt krijgen de beschikking over een BMW i3 als deelauto. Via een app kan men de volledig elektrische BMW voor een korte of langere tijd reserveren. Jean Paul legt uit dat uit onderzoek gebleken is dat een tweede auto veel stilstaat en dan lopen de kosten toch door. ''Betaal niet voor bezit, maar voor gebruik.'' Delen is duurzaam. Met dit idee haalde hij de landelijke pers en kreeg hij waardering voor het initiatief. Ook de kopers zijn enthousiast. Op de consumentenbeurs van Energy Island zal één van de BMW i3 deelauto's aan het publiek getoond worden. Daarnaast gaat tijdens de beurs de verkoop van de tweede fase van het project Havenstadt in.

Woning van de toekomst

In het project wordt ook een 'woning van de toekomst' gebouwd. Een woning die volledig gasloos is en een eigen energieopslag heeft. Volgens Jean Paul is deze woning zijn tijd op basis van techniek en comfort ver vooruit. Tijdens de beurs worden alle facetten van deze woning getoond.
Met zijn activiteiten wil Jean Paul het eiland steeds meer op de kaart zetten en dat is hem al deels gelukt. Hij realiseert zich dat hij dit niet alleen kan en daarom werkt hij nauw samen met andere partners in de regio, want de klimaatdoelen die de gemeente heeft gesteld kunnen volgens hem alleen maar bereikt worden door nauw samen te werken met een groot aantal betrokken partijen.