Schikking in rioolheffingszaak kost gemeente een miljoen euro

GOEREE-OVERFLAKKEE – Grote bezorgdheid, verbazing en bedenkingen klonken er donderdagavond in de gemeenteraad van diverse fracties over de informatiebrief van het college, waarin de schikking wordt meegedeeld die getroffen is in de zo genoemde Rioolheffingszaak. Ernst & Young heeft in 2013 massaal woningbouwcorporaties aangeschreven om (op basis van 'no cure no pay') bezwaar in te dienen tegen de opgelegde aanslagen rioolheffing.

Door Jaap Ruizeveld

Op ons eiland hebben drie corporaties gebruik gemaakt van deze dienstverlening. Dit zijn Woongoed GO, Fides en Beter Wonen Goedereede. Het betreft hier wel een schikkingsvoorstel van 1 miljoen euro, stelde Vreugde (VKGO). "De gelden (het halen van dukaten) zouden beter doorgeschoven kunnen worden naar de huurders. Gelukkig dat niet alle corporaties meededen". Corné Grinwis (SGP) vond het niet goed dat publieke middelen op juridische wijze worden ingezet. Hij riep de drie corporaties op af te zien van de claim. Burgemeester Grootenboer verwachtte niet dat dit gebeurt.

Bezwaren

Ernst & Young heeft als gemachtigde in 2013 bezwaar gemaakt tegen de opgelegde aanslagen rioolheffing. Het SVHW verzorgt voor de gemeente de belastingheffing- en inning van een aantal belastingsoorten. De rioolheffing valt hier onder. De ingekomen bezwaarschriften rioolheffing van de corporaties zijn ingediend bij SVHW en daar behandeld. Voortvloeiende beroepsprocedures maken volgens de Gemeenschappelijke Regeling deel uit van de ondergebrachte taken bij het SVHW. Op hoofdlijnen gaat het in de bezwaarfase over 2 grieven: 1: Alleen van eigenaren heffen zou in strijd zijn met de wet en 2: De onderbouwing van het kostendekkende tarief is in twijfel getrokken. De eerste grief is al snel komen te vervallen op basis van jurisprudentie. Grief 2 bleef ter discussie staan.

Jarenlange discussie

In de bezwaar- en beroepsprocedure is door de gemeente getracht grief 2 te weerleggen. Dit heeft geleid tot een jarenlange inhoudelijke discussie. Welke uiteindelijk heeft geleid tot een schikkingsvoorstel. Voor de gemeente betekent het dat een bedrag van ruim 1 miljoen euro betaald moet worden. Financiële dekking dient te worden gevonden door onttrekking uit opgebouwde voorzieningen Riolering. Deze onttrekking zal overigens de komende jaren geen gevolgen hebben voor de hoogte van de tarieven.