Afbeelding
Foto:

Eerst wandelen, dan snert eten

Zaterdag 2 december: twintigste snertwandeltocht

OUDDORP – De snertwandeltocht is een succesverhaal. Wat ooit begon met ongeveer 150 deelnemers is uitgegroeid tot een evenement met (vorig jaar) 815 wandelaars. Traditiegetrouw staat de tocht voor de eerste zaterdag van december op het programma. De editie op 2 december is de twintigste.

Door Kees van Rixoort, foto: Organisatie

Het idee van een wandeltocht was niet nieuw. De combinatie met een dampende kop erwtensoep na afloop ook niet. Maar je moet het wel op poten zetten. Dat deden Mirna Bogert en haar wederhelft Teun Mierop in 1998. Mirna werkt bij de VVV en Teun bij Hotel Akershoek. Twintig jaar later zijn de VVV en Hotel Akershoek nog altijd de organisatoren van de snertwandeltocht.

Het wandelen lag Mirna wel. "Ik heb twee keer de Omloop gelopen, samen met mijn vader. Uit trots op ons eiland", zegt ze. "In feite zou iedereen die Goeree-Overflakkee promoot dat minimaal één keer moeten doen, vind ik."

Deelnemers van de snertwandeltocht kunnen kiezen uit drie afstanden: 10, 25 en 35 kilometer. De routes leiden de wandelaars door het gebied rond Ouddorp. De ene keer gaat de wandeling richting Stellendam, de andere keer richting De Punt.

Mooie route

"Tijdens de tocht kom je langs de mooiste plekjes in de omgeving. We proberen ook steeds nieuwe stukjes route in te passen. Zo kunnen de deelnemers het mooie landschap zien. En dat krijgen we ook vaak terug: wat een mooi gebied! Tja, als je over de Kleistee, langs de Westduinen of de Preekhilpolder wandelt, zie je wel veel moois", aldus Mirna Bogert. "We lopen ook altijd een stuk over het strand. Dat kan zwaar zijn…"

Dat gebeurt dan ook nog eens in het koude seizoen, als je misschien minder geneigd bent de wandelschoenen aan te trekken. De beloning, na afloop, is een kop snert bij Hotel Akershoek. Dat de kwaliteit hiervan dik in orde is, blijkt wel uit het feit dat de kok ooit een derde prijs op het NK Snert Koken in Groningen in de wacht wist te slepen.

Vanzelfsprekend is het een hele organisatie om de snertwandeltocht in de steigers te zetten en zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen. Denk aan het bewegwijzeren van de route, het bemannen van de stempelposten, de verzorging door het Rode Kruis, het inschrijven en het koken en uitdelen van de soep. De VVV en Hotel Akershoek draaien er overuren voor en daarnaast is er nog een groep vrijwilligers in touw.

Net een reünie

De tocht trekt deelnemers uit Ouddorp en de rest van Goeree-Overflakkee, maar ook vanuit plaatsen als IJmuiden en Den Helder. Er zijn ook Belgen die meewandelen. "We hebben veel vaste deelnemers. Het is soms net een reünie", zegt Mirna Bogert. Veel wandelaars besteden voor of na hun tocht wat bij de Ouddorpse middenstand. Sommigen overnachten zelfs in een hotel om goed uitgerust aan de start te verschijnen, of gaan bij de makelaar kijken of er nog een geschikte woning te koop is in deze mooie omgeving. Met andere woorden: de snertwandeltocht is niet alleen plezierig voor de deelnemers, maar ook goed voor de lokale economie en de promotie van Goeree-Overflakkee. Mirna Bogert: "Puur eilandmarketing."

Meedoen kost 4,50 euro. Leden van een wandelvereniging betalen 4 euro. Omdat het de twintigste snertwandeltocht is, is er op 2 december voor elke wandelaar een leuke verrassing. Wie 25 of 35 kilometer wil lopen, kan zich vanaf 7.30 uur inschrijven bij Hotel Akershoek en tussen 8.00 en 10.00 uur vertrekken. Wandelaars die kiezen voor 10 kilometer kunnen zich vanaf 9.45 uur inschrijven en vanaf 10.00 uur starten. Vooraf inschrijven is niet mogelijk.

Mirna Bogert heeft wel een verklaring voor het succes van het twintigjarige wandelevenement. "Het is gezellig, de route is mooi, het is laagdrempelig – als je 10 kilometer genoeg vindt, kun je ook meedoen – en de soep is geweldig lekker."