Afbeelding
Foto:

INGEZONDEN:

Goeree-Overflakkee; fietseiland, hoezo…?

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft er de afgelopen jaren veel gedaan om het eiland als een 'fietseiland' op de kaart te zetten. Vooral op de kop van Goeree en tussen Stellendam en Dirksland zijn schitterende fietspaden aangelegd. Als fervent fietser kan ik in ieder jaargetijde genieten van de pittoreske dorpskernen, de polders, de duinen en de oevers van de Grevelingen en het Haringvliet. Maar het moet me van het hart; dit jaar leverde het fietsen in een deel van de polders van Flakkee me heel veel ergernis op. De lol is er behoorlijk van af gegaan.

Want in het kader van het Kierbesluit zijn er dit jaar talrijke wegen, die uiterst geschikt waren voor fietsers, langdurig afgesloten. Wie vanaf het Dirkslandse Sas naar Stellendam binnendoor wilde fietsen, moest nu noodgedwongen gebruik maken van de Kraaijenissedijk. En zo zijn er meerdere aantrekkelijke fietswegen al maandenlang afgesloten of slecht berijdbaar. De dijk langs het Haringvliet, vanaf het havenhoofd van Middelharnis naar Stad a/h Haringvliet, was lange tijd afgesloten. Het weggetje vanaf de Vliegers langs de varkensfokkerij van Van Genugten is van de ene dag op de andere geblokkeerd door een hek. Waarom in hemelsnaam? Wie toch richting Oude-Tonge wilde fietsen kon kiezen; ofwel via de Vliegers naar de Langeweg (niet erg aantrekkelijk) ofwel via een fietspad naar de Geerweg. Maar dit fietspad kun je nauwelijks begaanbaar noemen, omdat het door boomwortels daadwerkelijk is omgeploegd.

Het onlangs aangelegde natuurgebied naast de Kadeweg, ter hoogte van het bungalowpark Nieuw-Zeeland, is ter hoogte van de voetbalvelden van Flakkee afgesloten. Daar kom je pas achter als je voor een brede afwatering staat. In deze tijd van het jaar is er volop bedrijvigheid in de landbouw. Daar kun je niet omheen. Het heeft wel tot gevolg dat fietspaden zijn veranderd in glibberige modderpaden, waarop fietsen haast onmogelijk is geworden. Bermen zijn in een modderbrij veranderd en het (landbouw)verkeer raast er op voort. Kom je in de herfsttijd terug van een fietstochtje, dan heeft het er veel van weg dat je aan een fietscross hebt meegedaan. Je zit vanaf je kruin tot aan je tenen onder de bagger.

Over fietscrossen gesproken; in Middelharnis liggen maandenlang diverse straten open en is er geen mogelijkheid om fatsoenlijk van A naar B te fietsen. Dan ben je inderdaad aan het 'crossen'. Ik vraag me af; Flakkee anno 2017, hoezo fietseiland en voor wie? Flakkee is meer een eiland geworden voor veldrijders op de fiets met veel haast onneembare hindernissen.

Arie Lagerwerf, Middelharnis