Afbeelding
Foto:

Pilot: Woningen verwarmen met waterstof

GOEREE-OVERFLAKKEE – Er werd donderdagavond in de gemeenteraad slechts een tipje van de sluier opgelicht tijdens de presentatie van het rapport Energie producerend Goeree-Overflakkee en het Waterstofconvenant. Maar het is al wel duidelijk dat er op het eiland een pilot komt met het verwarmen van woningen door middel van waterstof in plaats van gas.

Door Jaap Ruizeveld

Tijdens de gemeenteraad wordt duidelijk dat de ontwikkelingen zich zeer snel voltrekken en het eiland zich als innovatiegebied op de kaart wil zetten. Goeree-Overflakkee wordt een proeftuin voor diverse mogelijkheden. De speerpunten zijn energieneutraal worden en het versnellen van duurzame ontwikkelingen door innovatie. Het eiland staat volop in de belangstelling. Veel grote partijen zullen op 8 december, tijdens het Energy Island festival in Sommelsdijk, het waterstofconvenant ondertekenen.

Energieneutraal

Over niet al te lange tijd is Goeree-Overflakkee energieneutraal en produceert vervolgens meer energie dan het verbruikt. Dat is interessant en belangrijk. Hoe zet je een organisatie op die er voor zorgt dat die capaciteit duurzaam wordt verwerkt? Bijvoorbeeld voor verwarming van woningen. Tijdens de presentatie werd voorzichtig gemeld dat er in één van de kernen op het eiland een pilot zal starten om woningen van het gas af te halen en te voorzien van waterstof. Gerichte details over plaats en tijdsfase kwamen er nog niet. Het rendement van omvormen ligt rond de zestig procent. Diverse scenario's kwamen langs. Zoals: inzet van waterstof voor de scheepvaart en transport vanaf het eiland naar de Rotterdamse havens. Er is al veel onderzoek verricht naar de mogelijkheden.

Ambitie

Het plaatsen van tankstations voor waterstof, in Oude-Tonge of elders op het eiland, kwam aan de orde. Vier bussen van de vervoersmaatschappij zullen op het eiland met waterstof als brandstof gaan rijden. De ambitie om Goeree-Overflakkee waterstofeiland te maken werd veelvuldig aangestipt. Welke partijen er allemaal op het vinkentouw zitten in dit proces, bleef vooralsnog een vraag. Wel werden Rijk, Provincie en Universiteit aangeduid. Met belangstelling volgden de raadsfracties de presentatie. Gaven wat signalen af. "Gaat de burger straks iets merken van genoemde energie-eiland-ontwikkelingen? Levert het een financieel voordeeltje op? Koppel het project aan SmartWater," werd er gesuggereerd. Er is ook wat bezorgdheid in de gemeenteraad, mede ingegeven door nog veel onduidelijkheid. Iemand vroeg: "Is het realistisch wat nu wordt gepresenteerd?"