Foto: Bram Schrier.
Foto: Bram Schrier. Foto:

Remonstrantse kerk is al 10 jaar een plek om kunst te kijken en koffie te drinken

SOMMELSDIJK – Jacob en Rachel bij de waterput, Abraham die zijn zoon gaat offeren, de roeping van Samuël, Noach die zijn ark aan het timmeren is, Maria en de engel, de herders in het veld… In de remonstrantse kerk te Sommelsdijk zijn tot eind dit jaar prachtige litho's van deze en andere Bijbelse taferelen te zien.

Door Kees van Rixoort

De litho's zijn eind negentiende eeuw uitgegeven onder de naam Biblia Sacra, en dat is ook de naam van de expositie in Sommelsdijk. De litho's zijn stuk voor stuk gemaakt door verschillende Franse kunstenaars. Ze zijn dus ook allemaal verschillend van karakter. De Parijse drukker Lemercier gaf ze in 1899 uit in drie mappen. Ineke van der Jagt uit Brielle heeft één map in bezit. De Bijbelse taferelen daaruit zijn in de remonstrantse kerk te zien. Achttien taferelen hangen ingelijst aan de wanden. De rest is ook aanwezig. Ze zijn te koop voor 45 euro (ingelijst) of 25 euro. Dat is een sterk gereduceerd tarief.

Tien jaar

Met Biblia Sacra als laatste publiekstrekker in 2017 timmert de remonstrantse kerk al tien jaar aan de weg met exposities. Wilma Schrier, die boven de kerk woont, is de initiatiefnemer. "Ik heb een bord op de markt gezet en ben in de kerk gaan zitten met koffie en cake. Ik dacht: we zien wel wat er gebeurt." Dat was verrassend. Naast de achterban van de kunstenaar en de kerk, kwamen vanaf het begin ook andere bezoekers kijken. Dat de exposities te zien zijn op woensdag, als de weekmarkt voor drukte zorgt in het centrum van Sommelsdijk, is daar uiteraard debet aan. "Er komen allerlei mensen binnen", zegt Wilma Schrier. "Sommigen komen voor de kunst, anderen om koffie te drinken en anderen te ontmoeten. Zonder de markt zouden de overlevingskansen niet hoog zijn, denk ik."

De eerste expositie was in 2007. Wat er te zien is, wisselt elke twee maanden, zodat er al vele exposities zijn geweest. Niet alleen schilders en tekenaars hebben een podium in het kerkgebouw, maar ook bijvoorbeeld fotografen, keramisten en dichters. Er waren ook al quilts en wandkleden te zien. De exposanten dienen zichzelf aan of krijgen het verzoek om hun kunst te laten zien op deze bijzondere locatie. Regelmatig zijn ze op woensdag aanwezig om hun werk toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Zichtbaarheid

De exposities hebben de zichtbaarheid van de remonstrantse kerk vergroot, vertellen Wilma Schrier en Niels Snoek, die ook vanaf het begin betrokken is bij het initiatief. "Weinig mensen kenden de remonstrantse kerk. Maar sinds we met de exposities zijn begonnen, zijn er aardig wat mensen over de drempel gekomen. Ook wel nieuwsgierigen." De kerk aan de Voorstraat is ook jaarlijks een locatie van KunstKijk.

Veelal is er een link tussen het geëxposeerde en het spirituele of religieuze. Een enkele keer haakt een predikant erop in tijdens een preek, bijvoorbeeld toen er een expositie was over de Barmhartige Samaritaan. Soms is er een lezing gekoppeld aan de expositie. Dat was het geval bij een fotoserie over Afrika en een aantal tentoongestelde iconen.

De volgende expositie, die in januari start, gaat over het tienjarig jubileum van de Reizende Dichters in 2018.

Afbeelding