Tonnie van Peperstraten.
Tonnie van Peperstraten. Foto:

Tonnie van Peperstraten

Greenpoint Holland-Zeeland: uniek project

Greenpoint Group is één van de partners van Energy Island. Een unieke organisatie die is ontstaan op initiatief van Tonnie van Peperstraten. Op de beurs zal vooral het binnenkort te ontwikkelen Greenpoint tankstation centraal staan.

Tonnie van Peperstraten is agrariër en makelaar in agrarische bedrijven en grond. Daarnaast is hij de initiator van Greenpoint Holland-Zeeland. Dit Greenpoint zal worden gebouwd naast de afslag Oude-Tonge van de N59. Het project heeft een lange tijd van voorbereiding gehad, maar, volgens Van Peperstraten, zal het tankstation in mei van het volgend jaar worden geopend. De bouw start op 6 januari.

Het wordt een duurzaam tankstation waar niet alleen alle fossiele brandstoffen (behalve LPG) verkocht zullen worden. Het bijzondere van Greenpoint Holland-Zeeland is dat er naast deze reguliere brandstoffen ook twee vormen van aardgas worden aangeboden: CNG (een gasvormige brandstof) en een variant die vloeibaar is gemaakt (LNG). Verder zijn er op het te bouwen station twee oplaadpunten voor hybride en elektrische auto's. Op het station zal door elektrolyse waterstof als brandstof voor personenauto's, bussen, tractoren en vrachtwagens worden gemaakt. Ook zal waterstof gebruikt worden voor de opslag van zonne-energie en windenergie in waterstof.

Van vervoersbedrijf Connexxion heeft Tonnie van Peperstraten al de toezegging dat er een aantal bussen op de waterstof, die bij Greenpoint getankt worden, gaan rijden. Hij verwacht dat ook transportbedrijven vrachtwagens op waterstof zullen laten rijden. De exploitatie van het tankstation is in handen van Greenpoint Fuels. Dit is een samenwerkingsverband waarin Van Kessel Olie uit het Brabantse Milheeze en Van Peperstraten op fiftyfifty-basis zijn betrokken. Op de beurs zullen vooral de innovatieve producten van de Greenpoint Group worden getoond aan de belangstellenden. Daarnaast zullen tankpassen worden verkocht voor zowel bedrijven als particulieren waarmee men op zoveel mogelijk tankstations terecht kan.

In de komende tijd zullen nog meer facetten van het Greenpoint ten uitvoer worden gebracht. Er zal een restaurant met vergaderruimte en een shop worden gerealiseerd. Het bijzondere hiervan is dat alle elektrische apparatuur op zonne-energie draait. Het Greenpoint in Oude-Tonge staat in nauw contact met het akkerbouwbedrijf van Tonnie van Peperstraten. Zo wordt het water dat opgevangen wordt bij de nabijgelegen boerderij ook gebruikt voor het Greenpoint, auto's en tractoren kunnen met dat water gewassen worden. Bij het landbouwbedrijf wordt ook energie opgewekt en deze energie die overblijft wordt eveneens gebruikt bij het Greenpoint.

De planvorming voor het Greenpoint Concept heeft lang geduurd, maar Van Peperstraten verwacht dat men volgend jaar aan de realisatie van de verschillende projecten kan beginnen. In de stand van Greenpoint zullen de bezoekers over alle facetten van Greenpoint Concept worden voorgelicht.

Zie ook www.greenpointgroup.nl of www.vanpeperstraten.nl

Afbeelding