Arte Vocale geeft zaterdag een concert in Dirksland.
Arte Vocale geeft zaterdag een concert in Dirksland. Foto:

Najaarsconcert Oratoriumkoor Arte Vocale

DIRKSLAND - Zaterdag 25 november geeft Arte Vocale een concert in de Hervormde Kerk in Dirksland, aanvang 20.15 uur. Er worden werken uitgevoerd van Peteris Vasks (Dona Nobis Pacem), Arvo Pärt (The Deer's Cry) en Antonín Dvorák (Mis in D majeur).

Naast Oratoriumkoor Arte Vocale verlenen de volgende kleinkoor solisten hun medewerking: sopranen Elisabeth van Leeuwen en Alida Blokland, alten Uzonka Sólyom en Elise Houtman, tenoren Dirk van Wingerden en Jaap Bron en bassen Klaas Fraanje en Janko Fraanje. Paul Kieviet bespeelt het orgel, de uitvoering staat onder leiding van dirigent Hans Houtman.

Oratoriumkoor Arte Vocale

Oratoriumkoor Arte Vocale (voorheen Zuid-West-Nederland) is opgericht op 27 december 2001 en gevestigd te Middelharnis. Het koor heeft 43 leden. In haar 14-jarig bestaan heeft het koor, met haar dirigent, al meerdere grote klassieke werken op haar naam geschreven, zoals de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach, het Requiem van Mozart en het Requiem van Verdi. Arte Vocale zingt klassieke muziek, met de nadruk op grotere koorwerken uit het oratorium repertoire. Er wordt naar gestreefd jaarlijks drie concerten te geven, waaronder elk tweede jaar een uitvoering van een van de grote klassieke koorwerken. Eenmaal in de twee jaar wordt een koor/concertreis naar het buitenland georganiseerd. Onder andere in 2012 Rome en in 2014 Budapest.

Repetities

De repetities worden eenmaal per week gehouden op woensdagavond van 19.45 uur tot 22.00 uur in verenigingsgebouw De Hoeksteen, Ring 15 te Middelharnis. Iedereen is van harte welkom deze repetities vrijblijvend bij te wonen om kennis te maken met het koor. Neemt u daarvoor graag van te voren contact op via 06-21913954.

Lid worden

Aspirant-leden kunnen in principe twee weken vrijblijvend de repetities bijwonen. Aan de hand van hun stem krijgen zij door de dirigent in samenspraak met de voorzitter een vaste plaats in het koor toegewezen. Indien voor een betreffende partij een ledenstop is afgekondigd kan men op een wachtlijst worden geplaatst. Op dit moment is er bij alle stemsoorten plaats.

Dirigent

Vanaf januari 2017 is Hans Houtman de vaste dirigent van Oratoriumkoor Arte Vocale. Tevens is Hans is als dirigent verbonden aan het Hervormd Kerkkoor Hoornaar en Hervormd Kerkkoor Dubbeldam (Dordrecht). Hans Houtman (1976) studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome. In 2002 studeerde hij cum laude af bij Ben van Oosten. In 2007 deed hij mee aan het Internationaal Orgelconcours "Orgel ohne Grenzen" in 3 Europese landen (Luxemburg, Frankrijk en Duitsland), wat hem de 3e prijs opleverde.

Programma

Peteris Vasks schreef zijn eerste compositie schreef hij toen hij 8 jaar oud was. Vasks zette 'Dona nobis pacem' (geef ons vrede) op muziek in 1996. De tekst bestaat alleen uit deze drie woorden, deze drie woorden waren genoeg om weer te geven wat Vasks wilde zeggen. Antonín Leopold Dvorák werd in 1841 geboren in Tsjechie, in een klein dorpje valkbij Praag. Zijn vader was slager-herbergier en als oudste zoon was Antonin voorbestemd om zijn vader op te volgen. Maar de vioollessen die hij van de dorpsonderwijzer kreeg, bevielen zo goed, dat hij 1857 als muziekstudent naar Praag trekt. Hij groeit uit tot een bekende componist. Arvo Pärt (1935) is een Estse componist. Hij is een van de belangrijkste hedendaagse componisten van sacrale muziek. In 2003 ontving hij de Contemporary Music Award. In 2008 ontving hij de Deense Léonie Sonning-prijs.

Kader: Kaarten

Kaarten in de voorverkoop € 10,00 (scholieren € 7,50) zijn verkrijgbaar via de website en telefonisch via telefoonnummer 0187- 485424. Aan de kerk voorafgaand aan het concert € 12,50.