Afbeelding
Foto:

Winterse sferen in Dirksland

DIRKSLAND – Na vele jaren was er in september voor het eerst geen jaarmarkt in Dirksland. Maar de hervormde gemeente, die de jaarmarkt altijd organiseerde, komt met een mooi alternatief: een winterfair op zaterdag 25 november.

Door Kees van Rixoort

Het was altijd een ijkpunt in het jaar. Tweede zaterdag van september, gelijktijdig met Open Monumentendag: de jaarmarkt van de hervormde gemeente in Dirksland. In 2017 is voor het eerst in lange tijd met die traditie gebroken. De commissie die de jaarmarkt organiseerde kwam erachter dat er minder 'rommel' te verhandelen was en dat er die dag tal van andere activiteiten plaatsvinden, die ook aantrekkingskracht hebben op de jaarmarktvrijwilligers. Dat er minder spullen te verhandelen zijn, heeft onder andere te maken met de groei van het aantal kringloopwinkels en thuisverkopers.

De commissie zocht een nieuw concept en kwam uit op de winterfair. Het doel is niet veranderd: zichtbaarheid van de kerkelijke gemeente in het dorp, geld inzamelen voor zendingswerkers en uitdrukking geven aan het idee van samen gemeente zijn. Wat ook niet is veranderd is dat de kerk weer de nodige – veelal stille – sponsors heeft weten te interesseren. En dat het evenement circa zestig vrijwilligers op de been brengt.

IJsbaan

Trekker van de winterfair, die van 11.00 tot 19.00 uur duurt, is de kunstijsbaan achter Onder de Wiek. Wie het ijs op wil betaalt 1 euro. Geen schaatsen? Geen probleem, die zijn beschikbaar. Er is ook een sneeuwmachine, die, evenals de koek-en-zopietent met onder meer erwtensoep en braadworst, zal bijdragen aan de wintersferen. Dat geldt ook voor de vuurkorven en verlichting op de fair.

Bezoekers van de winterfair kunnen zich laten fotograferen. Het resultaat krijgen ze mee op een USB-stick, waarmee een leuke en persoonlijke kerstkaart te fabriceren is. Naast meerdere lekkernijen – zoals wafels, oliebollen, vis, koek, kaas en kruukplaetjes – is er een groot aanbod van tweedehands spullen en vintage producten. Liefhebbers van (tweedehands en nieuwe) boeken kunnen ook hun hart ophalen. Uiteraard is de dameshandwerkkring ook weer van de partij en staat er een verloting op het programma. Bij het Rad van Avontuur is de hoofdprijs een iPad.

Kinderen kunnen meedoen aan een knutselworkshop. De jongeren die naar Servië gaan om vrijwilligerswerk te doen, geven tijdens de fair bekendheid aan hun initiatief. Nieuw – in vergelijking tot de jaarmarkt – is dat er kramen richting De Oude Bieb komen te staan. Dit omdat De Oude Bieb ook geopend is, en dus een onderdeel van de fair Het is de bedoeling van de faircommissie om in het voorjaar van 2018 een voorjaarsfair te organiseren. Zo telt Dirksland dan in plaats van één jaarmarkt twee fairs.