De fraaie belevingswand in woongroep 107. Schilder Paul Louis Kalishoek en verzorgenden Anja Werry, Gerdien Tanis en EVV (Eerst Verantwoordelijk
Verzorgende) Cornelia Mastenbroek. (midden). Foto: Wim van Vossen
De fraaie belevingswand in woongroep 107. Schilder Paul Louis Kalishoek en verzorgenden Anja Werry, Gerdien Tanis en EVV (Eerst Verantwoordelijk Verzorgende) Cornelia Mastenbroek. (midden). Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

Wandschildering in woongroep: Van belemmering naar beleving

OUDDORP - "Wij werken hier allen met passie en liefde voor onze bewoners. Een eigen regie, respect en kwaliteit in de laatste levensfase. Dat is wat wij onze bewoners willen bieden en in aanpak hopen uit te stralen". zegt Eerst Verantwoordelijk Verzorgende Cornelia Mastenbroek over haar team van 8 verzorgenden in woongroep 107 in (CuraMare) Woonzorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp. Dit past in het kader van het project 'Waardigheid en trots' waar men invulling geeft aan het onderwerp 'Vrijheid en eigen regie'.

Door Jaap Ruizeveld

"Vanuit die insteek werd nagedacht over mogelijkheden om de toegangsdeur die tot voor kort binnen de woongroep als gesloten, als een belemmering werd ervaren, via een metamorfose om te vormen in een beleving. Jacco Vos (projectmedewerker) en ons team van woongroep 107 opperden het idee om die toegangsdeur deze nieuwe functie te kunnen geven. Paul Louis Kalishoek van atelier Fantastic Visions uit Melissant, plaatsgenoot van Jacco, werd met het idee benaderd en er was direct een klik".

Duingebied Vuurtoren

Het moest een afbeelding, een presentatie zijn van het landschap op de Kop van Goeree, centraal gericht op Ouddorp. Voor kunstenaar Kalishoek een kolfje naar zijn hand. Geboren bij het duinlandschap in Rockanje en al jaren eilandbewoner op Goeree-Overflakkee werd het een gezicht op het duingebied bij de Ouddorpse vuurtoren. Met inzoomend scherpe zich onderscheidende details. Dieren en vogels. In vijf dagen veranderde Paul Louis de kale wand tot een aansprekend beeldbepalend kunstwerk. Voor een bezoeker is de toegangsdeur in dit schilderproject - in eerste instantie - nauwelijks te ontdekken. "Dan is de missie dus geslaagd", reageerde de vriendelijke kunstenaar.

Andere keuze

Over belangstelling tijdens zijn werkzaamheden had hij, samen met de trouwe hond Thor, niet te klagen. Bewoners van de woongroep kwamen regelmatig een kijkje nemen. Voor bezoekers was het een verrassende ontwikkeling. En dan te weten dat de eerste suggestie vanuit het verzorgende team uitging van een heel ander onderwerp: Een hek in het landschap met dieren. Maar met het voorstel van de kunstenaar, het dynamische, levendig duinlandschap bij de vuurtoren, was iedereen snel overtuigd.

Werk in uitvoering

Paul Louis maakte tijdens zijn projectwerk in feite onderdeel uit van de woongroep. Dat gaf een extra band, een contact met en in de woongroep. Omdat de verf nog moest droegen op het moment van mijn bezoek hing er nog even het briefje "Werk in uitvoering" maar dat is snel daarna verwijderd om het laatste stukje van 'de belemmering' in een definitieve beleving te veranderen. "Wij als team zijn blij met het resultaat", zegt Cornelia Mastenbroek. "Trots ook dat het project uitgevoerd kon worden, als een verbeterpunt in de zorg zonder dwang. Met dank natuurlijk aan Paul Louis Kalishoek maar ook aan locatiemanager Waardigheid en trots, Piet Metske, en Jacco de Vos (projectmedewerker) voor zijn support bij de voorbereiding. In woongroep 107 worden 8 bewoners verzorgd. Vijf dames en drie heren, waaronder één echtpaar. In leeftijden vanaf 80 jaar".

Fantastic Visions

Paul Louis Kalishoek heeft in de afgelopen jaren een groot aantal spraakmakende projecten in binnen- en buitenland gerealiseerd. Waaronder opdrachten van de gemeente Rotterdam, huisdecoraties in het Archeon, op cruiseschepen, bij de entree Paleis van Justitie Utrecht, Grandhotel Krasnapolsky, exposities in Italië en in eigen land o.a. in het BrantsKennis- en cultuurmuseum in Tilburg. Ook is hij betrokken bij het inrichten van zalen met kleuradviezen en het scheppen van sfeer en harmonie. Bijvoorbeeld levensgrote Paaseilandbeelden. Zijn atelier is aan de Molendijk/Bouwdijk in Melissant. Info: www.fantasticvisions.nl.