INGEZONDEN:

"Waar zijn we mee bezig?" (2)

Een aantal bewoners van Goeree-Overflakkee maakt zich zorgen om de gevolgen van straling. De werkgroep zet in een ingezonden brief hun zorgen op een rij.

"Onlangs heeft Technologie T-Mobile op het Amsterdamse Leidseplein de eerste 5G-antenne van Nederland in gebruik genomen. De mast verwerkt liefst zes keer meer gegevens dan de huidige antennes. Met deze antenne wil T-Mobile alvast ervaring opdoen met het supersnelle 5G, dat over enkele jaren, vanaf 2020, de huidige 4G-netwerken moet vervangen.
Dankzij deze ene antenne kunnen met gemak driehonderd mensen tegelijk Netflix streamen op hun smartphone in plaats van vijftig eerst, wordt er verteld door een netwerkspecialist. Mensen, mensen, mensen, waar zijn we mee bezig?

Weet men dan niet dat op 13 september jongstleden door 180 wetenschappers en doktoren verdeeld over 36 landen een moratorium is aangevraagd voor het uitrollen van een 5G netwerk? 5G is alleen effectief over korte afstanden en dringt niet goed door door solide materiaal. Daardoor zullen er meer antennes nodig zijn. Wil men 5G op volle schaal implementeren, dan zullen er om de 10 tot 15 huizen antennes nodig zijn, wat weer zal leiden tot een voor ons burgers onontkoombare verdere verhoogde blootstelling aan straling. Dat dit risico's voor de gezondheid met zich mee brengt, is al in talrijke onderzoeken aangetoond.

Waarom trekt de Nederlandse overheid zich niets aan van al die onderzoeken en oproepen tot voorzichtigheid? Want bovenstaande oproep staat niet op zichzelf. De Nederlandse overheid laat zich hierin leiden door het advies van de Gezondheidsraad. Deze Raad zegt: er is niet voor 100% aangetoond dat straling van mobiele telecommunicatie schadelijk is voor de gezondheid, dus het is niet nodig maatregelen te nemen.

Het mag dan zo zijn dat 4 van de 10 onderzoeken, vaak ook nog gesponsord door telecombedrijven, geen schadelijk effect aantonen (6 van de 10 dus wel!), maar wat nu als er na 60 jaar, want zolang heeft het bij asbest geduurd, eindelijk voor 100% is aangetoond dat het wel degelijk schadelijk is? Dan zijn vooral onze kinderen en eventuele kleinkinderen de dupe van dit beleid. Dan zijn zij jarenlang blootgesteld aan straling die dus uiteindelijk voor 100% schadelijk blijkt te zijn. Moeten/willen wij zo lang wachten?

Is het niet veel verstandiger om het voorzorgsprincipe toe te passen, zoals in andere landen ook gehanteerd wordt? Andere landen zeggen: er is niet voor 100% aangetoond dat deze nieuwe technieken veilig zijn, dus we nemen voorzorgsmaatregelen. Dect-telefoons en dect-babyfoons worden bijv. verboden doordat zij grote hoeveelheden straling afgeven, wifi en mobieltjes worden in scholen verboden, stralingslimieten worden naar beneden bijgesteld, er wordt voorlichting gegeven, etc. etc. Zulke maatregelen verwachten wij ook van een Gezondheidsraad. Zij zou de gezondheid van ons burgers als hoogste goed voor ogen moeten hebben, maar het lijkt er echter helaas op dat financieel economische belangen zwaarder wegen.
In 2015 zien we in Nederland in vergelijking met 1990 een verdubbeling van het aantal nieuwe kankergevallen En die zien we niet alleen bij de oudere populatie van 45+, maar ook bij jonge kinderen. De sterfte aan kanker in Europa bij mensen onder de 65 jaar is in Nederland het hoogst! Voor boven de 65 staan we op de tweede plaats!

In Nederland zien we ook de hoogste zendmast dichtheid per inwoner ter wereld. Ook de toegestane hoeveelheid straling is één van de hoogste ter wereld. De WHO heeft mobieltjes ingedeeld bij mogelijk kankerverwekkend. Ons lijkt het alle reden om het voorzorgsprincipe te hanteren en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Denkt u er ook zo over, richt u zich dan tot uw volksvertegenwoordiger en vraag om in Nederland met onmiddellijke ingang het voorzorgsprincipe te hanteren en de Nederlandse bevolking te informeren over de gevaren van de draadloze techniek. Met z'n allen moet het lukken!"

Voor meer informatie: www.StopOverdosisStraling.nu of www.stopumts.nl.

Akkie Krouwel, Melissant
Jan Mastenbroek, Sommelsdijk
Klaas van der Velde, Sommelsdijk

(Werkgroep 'ter bewustwording van gezondheidsrisico's van straling van mobiele communicatie')