Welles nietes over behoefte woningplan Oude-Tonge

DEN HAAG/OUDE TONGE – De gemeente Goeree-Overflakkee probeerde maandag de Raad van State er van te overtuigen dat er meer dan voldoende behoefte is aan ruim 50 nieuwe woningen in de Molenpolder in Oude-Tonge.

Door Persbureau Cerberus

Voor het gehele eiland is er de komende tien jaar een behoefte aan 1.235 woningen. Daarvan liggen er al 966 in harde plannen vast, of zijn al in aanbouw. Blijft over een behoefte aan 287 woningen die nog in nieuwe plannen moet worden opgenomen. Daarvan is het woningbouwplan Molenpolder er een van, aldus de raadsman van de gemeente maandag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Tegenstanders en omwonenden zetten grote vraagtekens bij de nieuwe woningbehoefteberekeningen. Volgens hen is de behoefte aan woningen veel minder dan die 1.235. Verder vinden zijn dat er voldoende ruimte is voor woningen binnen de bestaande dorpen en dat je niet in het 'weiland' moet gaan bouwen. De raadsman van Goeree-Overflakkee strooide enthousiast met woningbouwcijfers. Zo heeft Oude-Tonge als een van de eilandkernen volgens hem meer behoefte aan nieuwe woningen dan bijvoorbeeld Ouddorp en Dirksland. "Daar zijn de afgelopen jaren 400 woningen gebouwd, in Oude-Tonge slechts 30, de laatste in 2004. Terwijl er 250 woningzoekenden voor Oude-Tonge zijn," aldus de Raadsman. De tegenstanders geloven het 'gegoochel' met de cijfers niet. Het is nu aan de Raad van State om definitief een knoop door te hakken over het woningbouwplan. In totaal wil de gemeente in de komende jaren een honderdtal woningen rond Oude-Tonge bouwen, waarvan de eerste 55 in de Molenpolder. Begin dit jaar droeg de Raad de gemeente in een tussenuitspraak nog op om met een betere ruimtelijke onderbouwing van het Molenpolderplan te komen. De gemeente maakte nieuwe berekeningen die volgens haar nu ondubbelzinnig de noodzaak van woningbouw in de Molenpolder aantoont.