Afbeelding
Foto:

Ontbijten met de burgemeester

MIDDELHARNIS – Het Nationaal Schoolontbijt en het Voorleesontbijt voor kinderen van de basisschool kenden we al. Maar dit jaar voor het eerst zien we op Goeree-Overflakkee ook het Burgemeestersontbijt. Nee, geen ontbijt waarbij diverse burgemeesters uit de wijde regio 's morgens met elkaar aan een croissantje en een eitje zitten, maar waarbij schoolkinderen bij de burgemeester aan tafel zitten, in de kantine van het gemeentehuis, om daar met háár te ontbijten.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het Burgemeestersontbijt staat in het kader van het Nationaal Schoolontbijt en burgemeester Ada Grootenboer deed er dit jaar voor het eerst aan mee, samen met nog 275 burgemeesters in heel het land. Ze wil graag met alle scholen in contact komen en koos de Prins Johan Frisoschool te Herkingen uit om bij haar te komen ontbijten. Daarvan waren het vrijdagmorgen halfnegen de kinderen van groep 7/8 die met rammelende magen het gemeentehuis binnenstapten. Ze zouden die dag in Middelharnis ook de scholen voor voortgezet onderwijs bezoeken, ter oriëntatie naar welke school ze na de basisschool zouden willen. En het Burgemeestersontbijt was daarvoor een prima start, met het gemeentehuis zo centraal tussen de voortgezet onderwijs scholen gelegen. Aan tafel konden de kinderen van alles aan de burgemeester of over haar werk vragen. Maar de burgemeester zelf was ook heel geïnteresseerd in de toekomstplannen van de kinderen. Verschillenden wisten al duidelijk wat ze later willen worden en naar welke school ze van plan zijn te gaan. Eén van hen wil ontwerpster worden. Ze heeft al een rokje ontworpen en denkt erover ook interieurstyling in haar dienstenpakket op te nemen. Zelfs een visitekaartje heeft ze al klaar. Een paar sierlijke veertjes erop vertellen iets over haar achternaam en graag nam de burgemeester dit van haar in ontvangst.
De boterhammen, krentenbollen, melk en mandarijnen – gesponsord door Nationaal Schoolontbijt – gingen er bij de kinderen goed in en na een klein uurtje waren hun magen goed gevuld. "Ontbijten is al heel belangrijk", zo gaf de burgemeester aan, "en een gezond ontbijt is nóg belangrijker!". Ze vroeg niet alleen wat de kinderen normaal gesproken eten als ze thuis ontbijten, maar vertelde ook wat ze dan zelf eet. "Soms yoghurt met nootjes of vruchtjes erin, maar 't liefst een donkerbruine boterham met kaas. Dat vind ik héérlijk!" En ze vond 't ook heel gezellig om met de schoolkinderen samen te eten. "Thuis eet ik met vijf kinderen aan tafel, maar hier zijn 't er veel meer!" Als cadeau bij het weggaan had de burgemeester voor de schoolkinderen een cheque waarmee ze een gratis bezoek aan Streekmuseum Goeree-Overflakkee kunnen brengen, "zodat jullie ook iets kunnen zien en leren over de historie van ons mooie eiland!"