Ruim 2300 bewoners van Goeree-Overflakkee zijn lid van Coöperatie Deltawind.
Ruim 2300 bewoners van Goeree-Overflakkee zijn lid van Coöperatie Deltawind. Foto:

Coöperatie Deltawind
"Onze wereld gaat erg veranderen"

Het congres en de beurs Energy Island heeft verschillende partners. Dit zijn bedrijven en organisaties die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Onder hen is natuurlijk ook Coöperatie Deltawind, de eerste organisatie op het eiland die bijna dertig jaar geleden al inzag dat de energievoorziening 'anders' moest.

Ondanks dat er het afgelopen decennium veel gesproken en gedaan is over duurzaamheid, energiebesparing en het gebruik van alternatieve energiebronnen, blijft het nog steeds hard nodig om deze zaken onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Ir. Monique Sweep, directeur van Deltawind, wijst erop dat de noodzaak van duurzaamheid al wel bekend is, maar dat er nog te weinig besef is dat er veel meer moet veranderen om de aarde leefbaar te houden.

Monique Sweep wijst erop dat Coöperatie Deltawind in het verleden al veel heeft gedaan om haar leden te informeren over en te helpen bij verduurzaming van hun woning. Wanneer de windopgave op het eiland is gerealiseerd, zal Deltawind nieuwe wegen in slaan. Daarover wil ze graag met de omgeving in gesprek. Grote energieverbruikers zijn de particuliere woningen en het vervoer. Dat zijn dan ook de terreinen waarop binnen de coöperatie nieuwe ideeën worden ontwikkeld. Zo zijn de alternatieven voor aardgas nog niet binnen ieders bereik. Daarnaast is energieopslag een belangrijke ontwikkeling, wat past in de ambitie van het waterstof convenant dat tijdens de beurs wordt ondertekend.
Hoewel ze zich realiseert dat lang niet iedereen enthousiast over het plaatsen van windmolens is, blijft volgens Monique het opwekken van windenergie noodzakelijk. "Een energieneutraal eiland gaat écht niet zonder windenergie". Een volwaardig en betaalbaar alternatief voor windmolenparken ziet zij vooralsnog niet, de aanleg van zonnevelden heeft óók veel impact op de omgeving. Monique legt uit dat er een zonneveld ter grootte van 22 voetbalvelden nodig is om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken die één windmolen doet. "Kiezen voor zonne-energie op grote schaal heeft tot gevolg dat er een blauwe zee van panelen zal ontstaan". Zij verzekert dat we nog maar aan het begin staan van de energietransitie en dat onze wereld erg gaat veranderen.

Deltawind heeft tijdens Energy Island meerdere momenten waarmee ze in contact kan komen met het publiek. Zo is er de beurs waar de bezoekers voorgelicht worden over de projecten van de coöperatie, en ook worden er twee presentaties gehouden.
De coöperatie heeft een unieke plaats in Nederland en daar is men bij de organisatie best trots op. "Bij ons is de helft van de energieproductie in handen van de lokale bevolking en daar is men in Nederland toch wel jaloers op". Wie meer over de organisatie wil weten, kan terecht op de beurs.