Jan Verhage (links) tijdens de presentatie in het Oude Raadhuis van Middelharnis.
Jan Verhage (links) tijdens de presentatie in het Oude Raadhuis van Middelharnis. Foto:

Rabobank Het Haringvliet

Banking for Food

is één van de partners van het Energy Island congres. Jan Verhage, adviseur coöperatie & duurzaamheid van deze bank, vertelt dat 'Banking for Food' het thema is dat centraal zal staan tijdens de dagen.
Rabobank organiseert veel activiteiten in het kader van 'Banking for Food'. Volgens Jan Verhage past dit thema uitstekend bij de afkomst van de Rabobank als 'Boerenleenbank' en bij de huidige Food & Agri bank. "Wij zijn de leidende Food & Agri bank in de wereld".

Er is voor dit thema gekozen omdat de Rabobank zich realiseert dat er in 2050 - naar schatting - negen miljard mensen op aarde zullen wonen. "De vraag is of er dan nog voldoende gezond voedsel is om deze mensen te voeden en of onze aarde die productie aankan. "Daarnaast is het zo dat momenteel 800 miljoen mensen honger hebben en dat er 1,4 miljard mensen overgewicht hebben".
De Rabobank wil een bijdrage leveren aan het duurzamer voeden van de wereld. De bank doet dit in Nederland door duurzame voedselproductie te stimuleren en wereldwijd voorlichting te geven via de Rabobank Foundation. Men geeft praktische hulp en stimuleert boeren en tuinders via microkredieten om efficiënter en meer duurzaam te werken en duurzaam.

Tijdens het congres en de markt zal Rabobank Het Haringvliet aanwezig zijn en 'Banking for Food' op verschillende manieren presenteren. Zo wordt er in het gebouw aan de Rottenburgseweg op vrijdag 8 december een drieluik geboden. Evides geeft een presentatie over een efficiënt gebruik van drinkwater en de schaarste van zoetwater. Stichting Diverzio gaat in op de mogelijkheden om gezond en lokaal voedsel in te zeten voor de zorgketen. Verhage noemt een voorbeeld: "Op het eiland worden aardappelen geteeld. Na het rooien gaan ze bijvoorbeeld naar Apeldoorn en komen dan weer ingepakt en wel, om vervolgens te worden gebruikt in de keukens van verzorgingshuizen. Dit moet natuurlijk anders kunnen".
Tijdens de beurs wordt ook het boek 'Roots' gepresenteerd. Dit boek is geschreven door Rabobank Het Haringvliet. Het zijn verhalen van agrariërs/telers van Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard, gecombineerd met boeren uit landen waar Rabobank Foundation actief is. Dit boek geeft een goed overzicht van wat er gebeurt op het gebied van voedselproductie wereldwijd. Naast verhalen vindt men in het boek recepten van lokale producten die door een kok uit Goeree-Overflakkee zijn bedacht.
Tijdens de beurs in De Staver kan men het 'Roots' boek kopen. De opbrengst hiervan is bestemd voor de Voedselbanken op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard. Het idee is verder dat we tijdens de beurs de gerechten uit het 'Roots-boek' laten proeven.
Daarnaast krijgt het publiek voorlichting over bijvoorbeeld het goed indelen van de koelkast en is er het kidsrootsboek verkrijgbaar.
"Er is genoeg voedsel op de wereld, maar we verspillen een derde van het geproduceerde voedsel en het is niet voor iedereen bereikbaar", aldus Jan Verhage. Op de beurs Energy Island wil de Rabobank deze problematiek onder de aandacht van een breed publiek brengen.