Zijgevel van de boerderijwoning.
Zijgevel van de boerderijwoning. Foto:

Verpauperde boerderijwoning is doelwit van ernstige vernielingen

OUDDORP - In de tweede helft van deze maand wordt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd, waarin opgenomen de ontwikkeling van het perceel voorheen boerderij Welgelegen aan de Havenweg/Hazersweg in Ouddorp. De voorbereiding voor de ter inzage legging wordt afgerond, zo meldt de gemeente desgevraagd. Op de locatie wordt een een plan van Bouwbedrijf De Langen & Van den Berg uit Bergambacht gerealiseerd. Dit in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee, de architect van het project is Richard van Tiggele (Gouda). Het doel is om woningen te realiseren en zo een eind te maken aan de totaal verloederde bouwval die de voormalige boerderij Welgelegen en opstallen al vele jaren kenmerkt en het unieke pand in luister te kunnen herstellen. Helaas blijkt het complex intern ten prooi te zijn gevallen aan vernielzucht en grof vandalisme.

Door Jaap Ruizeveld

Verpauperen

Het voorkomen van (verdere) verpaupering van enkele beeldbepalende historische panden op het eiland is een activiteit waarvoor de gemeente Goeree-Overflakkee (portefeuillehouder Markwat) zich inzet. De voormalige boerderij/woonhuis is één van de daarvoor in aanmerking komende projecten. Dat langdurige leegstand tot ongewenste activiteiten kan leiden, blijkt uit het feit dat in de afgelopen periode er binnen in het pand vernielingen zijn geconstateerd. Zowel de projectontwikkelaar als de makelaar (Bezuijen Bemiddeling Ouddorp) hebben dit een aantal keren rechtstreeks en in overlegronden bij politie en de gemeente gemeld. Het zou gaan om beschadiging/vernieling van natuurstenen elementen in de schoorsteenmantel, vernieling van sanitaire voorzieningen in de keuken en beschadiging en vernieling van een historisch (bruin) tegeltableau in de kelder.

Pijn in het hart

Mevrouw Ma Breen, de laatste bewoner van de boerderijwoning, bracht ruim een halve eeuw door in dit destijds zo beeldbepalende pand aan de rand van de Ouddorpse dorpskern. Met groot verdriet en teleurstelling heeft zij, na haar vertrek in 2006, de externe teloorgang aanschouwt. Pijn in het hart bij het horen van mededelingen over interne vernielingen. Vooral de onzekerheid over - al dan niet gehele - beschadiging van het tegelplateau in de kelder raakt haar diep. Rondom de keldermuren waren er bruine tegeltjes aangebracht. Op een aantal daarvan stonden Bijbelteksten. Sommige waren ook figuratief. Zij hoopt dat er toch nog een aantal exemplaren 'gered' kunnen worden. "Cultureel erfgoed", verzucht Ma Breen.

Triest

Jan Bezuijen noemt het gebeuren heel triest. Het pand is door de lange fase van leegstand (sinds 2006) in een verpauperde staat beland. Met het dichtmaken van ramen en deuren zou - volgens mededeling van de gemeente - een verdere aantasting van het interne deel van het pand niet meer mogelijk zijn. Bezuijen meldt echter dat veelvuldig is gebleken dat in de loop van de tijd aangebrachte afsluitingen zijn opengebroken en dat ongewenste personen zich toegang tot het pand verschaften. Dit met vernielingen tot gevolg. Diverse keren dat dit is geconstateerd zijn er direct nieuwe maatregelen getroffen en zijn de incidenten bij politie c.q. gemeente gemeld. Dit heeft in de afgelopen periode - teleurstellend - niet tot een gewenst positief resultaat geleid. Zijn verhaal wordt onderstreept met opmerkingen van de projectontwikkelaar: bouwbedrijf De Langen & Van den Berg. Bram Smits zegt de tegeltjesschade zelf niet te hebben gezien, omdat er bij zijn laatste bezoek water in het keldervlak stond. Maar de vernieling in het pand zelf noemt hij immens. "Helemaal geruïneerd," kenschetst hij het beeld.

Ontwikkeling

Boerderij Welgelegen dateert uit 1774. Na een brand in 1920 is het woonhuis herbouwd. In 2006 werd voor dit complex een sloopvergunning aangevraagd. De toenmalige gemeente Goedereede willigde dit verzoek niet in. In het ontwikkelingsplan van bouwbedrijf De Langen & Van den Berg uit Bergambacht wordt ingezet op renovatie van de boerderijwoning alsmede het terugbrengen van de oorspronkelijke uitstraling van het wagenhuis. Met woningbouw (vooralsnog ingevuld met schuur- en zogenaamde lintwoningen alsmede enkele levensloopbestendige huizen) op het perceel zou ontwikkeling/renovatie van dit oorspronkelijk beeldbepalende pand financieel tot de mogelijkheid behoren. Medio 2018 zou een startmoment kunnen zijn.

De oude wagenschuur.