Arend-Jan van der Vlugt bij de informatiezuil in De Staver.
Arend-Jan van der Vlugt bij de informatiezuil in De Staver. Foto:

Gemeente en bedrijfsleven trekken samen op

De voorbereiding voor het Duurzaamheidscongres en beurs van vrijdag 8 en 9 december zijn in volle gang. De gemeente Goeree-Overflakkee is initiatiefnemer van het congres en de tegelijkertijd te houden beurs Energy Island 2017. Ze organiseert dit samen met tien partners. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt heeft veel verwachtingen van het evenement.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Twee jaar geleden werd in september rondom het Inspiratiecentrum op de Brouwersdam het energiefestival gehouden. "Vanwege het succes werd met regelmaat gevraagd of we nog een keer zoiets dergelijks konden organiseren om onze eigen inwoners te informeren over de kansen op het gebied van duurzaamheid in hun directe leefomgeving", legt wethouder Van der Vlugt uit. De gemeente stond positief tegenover het organiseren van een dergelijk evenement, maar was van mening dat het dit keer in samenwerking met het bedrijfsleven opgepakt moest worden. Hier heeft men tien partners voor gevonden: Greenpoint, Wonen op Flakkee, Auto Hoogenboom, Deltawind, Stedin, Rabobank, Paulina.nu, Evides, Nuon en Esselink zullen zich ook presenteren op de beurs en verzorgen inloopsessies om voorlichting te geven over duurzaamheid en innovatie. Naast deze partners heeft een groot aantal ondernemers zich aangemeld voor de beurs en zullen daar binnen de thema's duurzaam wonen/bouwen, innovatieve zorg, food en mobiliteit hun bedrijf presenteren. Iedereen is welkom om op 8 en 9 december de beurs met 58 stands te bezoeken en zich te laten informeren over de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en innovatie. "Ik hoop daarom ook dat deze lokale ondernemers goede zaken kunnen doen. Het 'verhaal' van duurzaam ondernemen is in de laatste jaren goed geland bij het bedrijfsleven", benadrukt wethouder Van der Vlugt.
Tijdens de beurs op zaterdag wordt er ook een kidsplein ingericht, waar ook de jongeren zich op een speelse wijze kunnen laten informeren over duurzaamheid.

Het congres op vrijdag 8 december richt zich met name op de zakelijke markt, overheid en instellingen. Het congres biedt ruimte voor 400 mensen, welke middels een persoonlijke uitnodiging zullen worden benaderd. In de ochtend wordt men na een originele opening geïnformeerd en geïnspireerd door nationaal bekende sprekers, zoals Maarten Steinbuch, Bernard Wientjes en Steven van Eijck. Vervolgens gaat men in de middag in deelsessies uit elkaar, om daar in de vier thema's, duurzaam wonen/bouwen, duurzame mobiliteit, food en innovatieve zorg zich verder te verdiepen.

Tegen het einde van de middag zal de Commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit, enkele afsluitende woorden spreken, om vervolgens over te gaan tot het ondertekenen van een Waterstofconvenant. Waterstof zal in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie. Door dit convenant zal Goeree-Overflakkee aangewezen als proeftuin op het gebied van groene waterstof. Tot slot wordt de dag afgesloten met een netwerkborrel en een bezoek aan de beurs.