Opening van een openbaar tappunt in Ouddorp.
Opening van een openbaar tappunt in Ouddorp. Foto:

Evides Waterbedrijf

'Kraanwater is gezond en duurzaam'

Op 8 en 9 december staat Goeree-Overflakkee in het teken van duurzaamheid en innovatie. Energy Island bestaat uit een congres en een beurs. Een van de deelnemers is Evides Waterbedrijf. Hoofd communicatie Roelinda Vording legt uit waarom Evides meedoet aan Energy Island.

Is duurzaamheid een belangrijk thema voor Evides?

"Heel belangrijk, in 2025 willen we als organisatie klimaatneutraal zijn. Ons product kraanwater is duurzaam: we zuiveren het regionaal en leveren het zonder verpakking en transport thuis af bij onze klanten in Zuidwest-Nederland. Duurzaam handelen voeren we door in al onze processen."

Waaruit blijkt dat?

"Evides bezit meer dan 825 hectare natuurgebieden. Hier laten we zien dat waterwinning en natuurbeheer goed samengaan. Wij doen onderzoek én voeren projecten uit om de kwetsbare natuur meer ruimte te geven. Rivieren, grond- en duinwater zijn onze bron en bescherming ervan is belangrijk voor het kunnen maken en leveren van betrouwbaar drinkwater. Daarnaast zoeken we continu naar mogelijkheden om ons energieverbruik te verminderen en onze CO2-voetdruk te verlagen. Daarbij streven we ook naar hergebruik van water, afval en grondstoffen."

Een ander terrein betreft voorlichting en kennisdeling. "We vergroten de kennis over kraanwater via een lesprogramma voor basisscholen. Kraanwater is een gezond én duurzaam product. Via gastlessen en lesmateriaal krijgen kinderen een kijkje in de wereld van drinkwater. Daarnaast geven we bijvoorbeeld voorlichting bij evenementen en leveren we openbare tappunten. Kennisdeling gaat overigens over de landsgrenzen heen. Schoon drinkwater is in ontwikkelingslanden nog niet vanzelfsprekend. Daarom zetten we onze expertise ook daar in. Zo dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties."

Waarom participeren jullie in Energy Island?

"Duurzaamheid reikt verder dan onze eigen bedrijfsvoering. Bewust omgaan met de bronnen voor drinkwater en met het product kraanwater horen daar ook bij. Onze klanten – onder anderen de inwoners van Goeree-Overflakkee – kunnen zelf een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door milieuvriendelijk te tuinieren en medicijnresten in te leveren bij de milieustraat. Dat voorkomt vervuiling van de rivieren. En door minder warm water te gebruiken bespaar je energie, waardoor de CO2-voetafdruk daalt."

Wat kunnen we tijdens Energy Island van Evides verwachten?

"We laten zien wat we allemaal doen op het gebied van duurzaamheid en innovatie, ter inspiratie, kennisdeling en bewustwording. We geven duurzaamheidstips voor in en om het huis en op het kidsplein laten we de kinderen de waarde van kraanwater ervaren. Ze kunnen hun eigen 'drinkwaterzuivering' bouwen, levend ganzenbord spelen en meedoen aan een kraanwaterquiz."