Veilig financieel ouder worden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Steeds vaker krijgen ouderen te maken met financiële uitbuiting. Bijvoorbeeld in de vorm van diefstal, ongewenste bemoeienis met geldzaken of een veranderd testament. Plegers zijn veelal familieleden, buren of kennissen, maar ook zorgverleners, mantelzorgers of vrijwilligers. Eerder dit jaar is in de regio de Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden gestart om daar wat aan te doen.

Financiële uitbuiting is een vorm van ouderenmishandeling. Verschillende beroepsgroepen, zoals notarissen, banken, zorgverleners, gemeenten en bewindvoerders kunnen te maken krijgen met financiële uitbuiting van ouderen. Wanneer deze beroepsgroepen elkaar leren kennen en gaan samenwerken, ontstaat een keten ter bescherming van kwetsbare ouderen. Dat gebeurt overal in Nederland, en vlak voor de zomer ook op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten.

Een van de deelnemers van de Lokale Alliantie is Mirjam Knoll uit Dirksland. Zij is bewindvoerder van beroep. Met haar sprak Eilanden-Nieuws onder andere over bewindvoering, hoe het in zijn werk gaat, welke vormen er zijn (beschermingsbewind en schuldenbewind) en over de Lokale Alliantie Veilig Ouder Worden op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten. Het interview staat vrijdag 3 november in de krant.