Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, alias Gijsje van Bruinisse, heeft zojuist haar eigen kwartierstaat onthuld. Daarop staan haar voorouders van vaders- en moederszijde.
Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, alias Gijsje van Bruinisse, heeft zojuist haar eigen kwartierstaat onthuld. Daarop staan haar voorouders van vaders- en moederszijde. Foto: Hans Villerius

Het verborgen verleden ontsluiten in tijden van koetsen zonder paarden

Vervolg van de voorpagina.

MIDDELHARNIS - De cultuurhistorische markt was een initiatief van het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee, dat dit jaar het 25-jarig jubileum viert. De jubilaris had tal van cultuurhistorische verenigingen en stichtingen weten te interesseren om mee te doen. Het resultaat was een gevarieerde markt, een fraai palet, dat een vrij compleet beeld geeft van wat er allemaal op cultuurhistorisch gebied gebeurt op het eiland. Cor Hameeteman, voorzitter van het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee, zei er blij mee te zijn en onderstreepte het belang ervan: "Samenwerken, nu en in de toekomst, dat moeten we zeker doen."

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Hans Villerius

Wat al die clubs en clubjes bindt is dat ze het verborgen verleden openbaar willen maken, ieder een eigen facet en ieder op zijn eigen manier. In het geval van het Genealogisch Centrum gaat het om het ontsluiten van bronnen die nodig zijn voor stamboomonderzoek. "Een groot gedeelte van de Europese bevolking zou afstammen van Karel de Grote. Nou, bewijs het maar eens", aldus Hameeteman in zijn welkomstwoord.

Niet overbodig

De voorzitter gaf het publiek een overzicht van de 25-jarige geschiedenis van het Genealogisch Centrum, dat eerst in de Doele te Sommelsdijk onderdak had, daarna in Het Feyne Kwartier in Dirksland en de laatste jaren in het Streekarchief Goeree-Overflakkee in Middelharnis. De collectie groeide en groeide, maar past tegenwoordig voor een groot deel op een USB-stick van 8 GB. "De computer geeft eindeloze mogelijkheden."

Heeft het internet het Genealogisch Centrum overbodig gemaakt? "Nee", was het stellige antwoord van Hameeteman. "Wij blijven trouw aan onze missie uit 1992: het ontsluiten van archieven en het publiek kennis laten maken met het verleden in alle facetten. Nog steeds maken wij het verborgen verleden openbaar."

Vervolgens was het aan burgemeester Ada Grootenboer, door Stichting Eeuwkant voor even veranderd in Gijsje van Bruinisse, om de markt op stijlvolle wijze te openen. Van Cor Hameeteman mocht ze iedere raadsvergadering wel in streekdracht voorzitten. "Dat komt de besluitvorming ten goede omdat de aandacht dan op iets anders is gericht." Gijsje was in het jaar 2017 beland en kon haar verbazing niet op over de schepen zonder zeilen, de koetsen zonder paarden en de kleine glimmende plaatjes waar veel mensen, vooral jongeren, naar kijken, op tikken en tegen praten. "Heel vreemd."

"Gelukkig is er veel enthousiasme om te zoeken naar informatie over mensen zoals ik", kreeg het publiek te horen over het Genealogisch Centrum en het initiatief om een cultuurhistorische markt te organiseren. Ze sprak haar grote waardering daarover uit. "Ik voel me hier op de cultuurhistorische markt meer thuis dan buiten. Al die koetsen zonder paarden en die herrie… Ik zag één koets zonder geluid. Er stond Tesla op, of zo."

Adriana

In haar zojuist onthulde kwartierstaat kwam Gijsje/Ada verscheidene hoogwaardigheidsbekleders tegen én voorouders met dezelfde voornaam. "Kijk, er is al een Adriana in 1778." De burgemeester was blij met de verrassing, evenals haar zus voor wie het Genealogisch Centrum ook een exemplaar had gemaakt.

De cultuurhistorische markt trok veel belangstelling. Evenals de lezingen en het interview en plein public met 'de koningin van de literaire non-fictie' Annejet van der Zijl, bekend van boeken als 'Sonny Boy', 'De Amerikaanse prinses' en biografieën van onder anderen prins Bernhard en Annie M.G. Schmidt. Al met al: een fraai jubileum en een geslaagde presentatie van de eilandelijke initiatieven om het verborgen verleden te ontsluiten.

Afbeelding
Afbeelding
Niet alleen voor de burgemeester maar ook voor haar zus Aletta Maria was er een exemplaar van de kwartierstaat. Foto: Hans Villerius