Jeroen Struik toont bij Boekhandel Akershoek zijn boek.
Jeroen Struik toont bij Boekhandel Akershoek zijn boek. Foto:

Jeroen Struik schrijft 'Tim ging op reis'
Vrijdag voorlezen voor (groot)vaders

HERKINGEN – Jeroen Struik speelde al geruime tijd met het idee om een kinderboek te schrijven. Met veel trots kon hij vorige week zijn eerste boek presenteren. Het boek 'Tim ging op reis' is in meerdere opzichten een opvallend boek geworden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Jeroen Struik noemt zijn eerste kinderboek een 'spiegelverhaal'. Een verhaal waarin 'een boodschap' rondom een bepaald thema is verwerkt. Het veertig pagina's tellende boek is bedoeld om voor te lezen voor kinderen in de kleuterleeftijd, maar ook voor hen die pas kunnen lezen.
We treffen Jeroen aan bij Boekhandel Akershoek in Ouddorp, waar hij de eerste exemplaren van zijn werk komt afleveren.
Hoe komt iemand als Jeroen Struik tot het schrijven van een kinderboek? Jeroen heeft zelf geen kinderen, maar leidt wel een zondagsschoolgroepje en mede daardoor is hij wel betrokken bij de leefwereld van kinderen. "Ik wilde een boek voor kinderen schrijven waar nu eens geen draken of sprookjesfiguren in voor komen. Het gaat over een gewoon jongetje dat op reis gaat en op zijn reis verschillende koningen bezoekt en tijdens zijn bezoek aan die verschillende koninkrijken doet Tim verschillende indrukken op". Het begint met een koning die nergens tevreden over is. Zo is er een koning die er in zijn land een rommeltje van maakt. Een andere koning is gemakzuchtig en weer een andere koning is heel streng. Maar in een volgend land is het bijvoorbeeld weer een rommel omdat daar geen koning is.
"Het boek is een handreiking voor mensen uit het onderwijs, van zondagsscholen, maar ook voor ouders en grootouders om Bijbelverhalen praktisch te maken. Want dat is niet altijd eenvoudig. Door de belevenissen van Tim voor te lezen, wordt ook de voorlezer aan het denken gezet". Jeroen tekent hierbij aan dat, hoewel het boek vanuit zijn geloofsachtergrond is geschreven, niet direct over geloven gaat. Het boek kan ook door mensen vanuit een seculiere achtergrond gebruikt worden, want de thema's die aan de orde komen kunnen ook de maatschappij ten goede komen. Er kan gemakkelijk een link gelegd worden naar het omgaan met het milieu en onrecht in de wereld.
Het boek is mooi geïllustreerd door de oorspronkelijk uit Herkingen afkomstige Sonja Mansueti-Luynenburg.
Jeroen heeft al verschillende positieve reacties gehad op 'Tim ging op reis'. Het boek is al op verschillende kindergroepen voorgelezen en ook ouders en grootouders vinden het fijn om het boek te gebruiken en de thema's met hun kinderen en kleinkinderen te bespreken.
Het boek 'Tim ging op reis' is in de boekhandel te koop voor € 13,50.
Meer info is te vinden op Facebook en via www.timgingopreis.nl.


In kader:

Voorleesavond voor mannen!

Bij Boekhandel Akershoek aan de Hoenderdijk in Ouddorp is vrijdagavond 3 november een speciale voorleesavond voor mannen. Welkom zijn vaders, opa's met (klein)kinderen om samen te komen luisteren naar het voorlezen uit het boek. En natuurlijk kan er over worden nagepraat. De aanvang is 19.00 uur.