Leun Tanis en Cor Roon onthullen de informatiedisplay.
Leun Tanis en Cor Roon onthullen de informatiedisplay. Foto: Jaap Ruizeveld

Investering vanuit opbrengsten oud papier: 128 zonnepanelen voor Koningin Beatrixschool

OUDDORP – Een feestelijk moment zaterdagmorgen in de hal van de School met de Bijbel Koningin Beatrix. Met de onthulling van een informatiedisplay door de heren Tanis en Roon, werd de ingebruikname van 128 zonnepanelen op het dak van het complex aan de Margrietweg in Ouddorp in de schijnwerper gezet. Gedachtig de begrippen duurzaamheid en klimaatakkoord en de insteek dat goed rentmeesterschap aan kinderen moet worden doorgegeven, paste dit exact in het streven van het schoolbestuur om een deel van de oud papieropbrengsten te investeren in zonnepanelen.

Door Jaap Ruizeveld

Schooldirectie, enkele tientallen vrijwilligers, ouders en verzorgers, die jarenlang op de eerste zaterdag van de maand hun inzet pleegden bij de ophaaldiensten, waren met hun familieleden en kinderen present bij de korte happening. Schoolbestuur-voorzitter N.E. van der Bok schetste de voorgeschiedenis. Vanaf 1993 werd door de school gestructureerd het oud papier en karton ingezameld. In 2007 kwam er een commissie oud papier, die vervolgens de coördinatie van het ophalen op zich nam. Nu - tien jaar later - is er een eind gekomen aan de maandelijkse ophaalrondes. Binnen de gemeente Goeree-Overflakkee doet vanaf deze novembermaand in alle kernen de blauwe container zijn intrede. De overeenkomst tussen gemeente en het bedrijf Renewi werd vorige week getekend. Overigens met betrokkenheid en inzet van vrijwilligers van scholen, kerken, verenigingen en instanties.

Investeringen

Van der Bok dankte de vrijwilligers voor hun werkzaamheden. Alleen al in Ouddorp waren er een zestal ophaalroutes met ook zes auto's. Elf keer per jaar met volwassenen en jongeren die dan hun zaterdagmorgen inzetten voor de inzameling van het oud papier en het karton. Sinds 1993 is er rond 11.950 ton opgehaald. Bruto leverende het op jaarbasis 32.500 euro op. Netto gelden werden onder andere ook besteed aan speeltoestellen voor de kinderen en aan een berging. De voorzitter van het schoolbestuur hoopt dat de hechte club vrijwilligers ook in de nieuwe situatie bij elkaar kan blijven. Hij was zeer ingenomen met de saamhorigheid die er altijd is geweest. "Een aantal aspecten van hoe het nu gaat verlopen kan nog niet worden ingevuld en ook de financiële revenuen zijn pas op een later tijdstip bekend. Alle bedrijven en instanties die in de afgelopen periode hun medewerking verleenden aan onze actie verdienen een pluim", aldus Van der Bok. Leverancier Saman gaf vervolgens een toelichting op het zonnepanelenproject. Hij wees op de CO2 reductie en op de besparing die in dit geval 27000 KW op jaarbasis kan bedragen.