Kinderkoor Yess zong tijdens de feestelijke viering.
Kinderkoor Yess zong tijdens de feestelijke viering. Foto: Wim Lobensteijn

Jubileumviering Gereformeerde Kerk Ouddorp: Feestelijk, ingetogen en in dankbaarheid

OUDDORP – Feestelijk, ingetogen en in dankbaarheid. Dat waren de kenmerken afgelopen weekeind van de viering van het 125-jarig jubileum van de Gereformeerde Kerk in Ouddorp. Twee bijzondere bijeenkomsten, op zaterdagavond en zondagmorgen, in het kerkgebouw aan de Dorpstienden. "Momenten om bewust samen te vieren en dank te brengen aan Hem die dat verdient", stelde ds. Van de Griend na het welkomstwoord van jubileumcommissielid Akershoek. "Is 125 jaar slechts een getal, een moment om in verwondering over Zegeningen bij stil te staan, of juist de aansporing om in dankbaarheid verder te gaan?"

Door Jaap Ruizeveld

De jubileumviering werd vorm gegeven door enerzijds koor- en samenzang. Psalmen, Gezangen en een Opwekkingslied. Met inspirerende muzikale impressies. Een Bijbellezing en een korte meditatie ('Vier uw vierdagen') door de predikant. Ruimte ook voor een getuigenis van mevrouw Van Noord en een ontspannende anekdote van koster mevrouw Brinkman. Dat alles voorafgaand aan de receptie, de ontmoetingsplaats voor de talrijke genodigden, onder wie oud-predikanten en predikanten uit de Ouddorpse- en eilandelijke kerkelijke gemeenten. Vertegenwoordiging van het college van b. en w. Goeree-Overflakkee, afgevaardigden van diverse instellingen en uiteraard vele leden en vrienden van de Gereformeerde Kerk.

Jubileumbundel

"In de afgelopen maanden werd veelvuldig de vraag gesteld: Dit jubileum mag toch niet onopgemerkt voorbijgaan?" zei ds. Van de Griend. Er werd een jubileumcommissie gevormd, die naast de predikant bestond uit de leden Bram Akershoek, Jan Wagenaar, Caroline Kraaijvanger en Maart Hoek. Gezocht is naar een tastbaar aandenken. Dat werd een jubileumbundel, waarvoor een groot aantal personen een schriftelijke bijdrage leverde. Verhalen en herinneringen op papier gesteld en met illustraties verrijkt. Met de pakkende titel 'Samen in de naam van Jezus' (125 jaar Gereformeerde Kerk Ouddorp).

Passend in deze speciale bijeenkomst kon ds. Van de Griend zaterdagavond de eerste exemplaren van het boekwerk uitreiken aan kerkenraad-voorzitter de heer Oost, aan het oudste kerklid, de 97-jarige mevrouw Tanis-Tanis (van de Klarebeek) en aan mevrouw Voogd-Tanis.

Samen in de naam van Jezus

De kleurrijk geïllustreerde bundel, het jubileumboekwerk, biedt een gevarieerde en aantrekkelijke inkijk in en rondom de 125 jaar waarin de Gereformeerde Kerk in Ouddorp zich via woord en daad in moeilijke, maar ook in vreugdevolle momenten en gebeurtenissen mocht presenteren. Gevarieerd omdat een groot aantal aspecten aan de orde komt. De oproep om verhalen in te zenden werd in ruime mate ingevuld. Zoals artikelen gewijd aan kerkkoor Canticum en praiseband 'eXalt'. Veel herinneringen, geschiedenis, aandacht voor samenkomsten (bijvoorbeeld bij de vuurtoren) en een stuk historie. Van Wuppieclub tot fondswerving. Muzikale details van de organist. De komst van het Liedboek voor de kerken. Naast het voorwoord van de huidige predikant, Willem van de Griend, ook terugblikken van zijn voorgangers. En reacties van onder andere de Vrienden van de Gereformeerde Kerk Ouddorp, die zich met deze kerkelijke gemeenschap verbonden voelen en dit steeds - bij bezoeken aan erediensten - als ' thuiskomen gevoelen'. Dit alles uitmondend in het bijzondere jubileum. Zondagmorgen werd de eredienst in dankbaarheid opgedragen aan de Heer van de kerk. Opnieuw een feestelijk gepaste viering, opgeluisterd met het kinderkoor Yess.

Ds. Van de Griend overhandigt het jubileumboek aan het oudste lid, mevrouw Tanis-Tanis.