Fiori Musicali in actie, eerder dit seizoen.
Fiori Musicali in actie, eerder dit seizoen. Foto:

Fiori Musical brengt Hooglied van de Troost

MIDDELHARNIS – Troost, vrede. Dat is het thema van het concert dat Fiori Musicali op zaterdag 25 november geeft in de oude dorpskerk van Middelharnis. Het publiek kan twee stukken verwachten: het symfonische Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms en het lichtere A Farewell to Arms van Richard Rodney Bennett.

Door Kees van Rixoort

De dag die Fiori Musicali heeft gekozen om dit Hooglied van de Troost uit te voeren, is goed gekozen. 25 november komt immers vlak voor de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Daarna is het advent en leven we toe naar kerst. Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar klinken traditiegetrouw in veel kerken de namen van de leden die het afgelopen jaar zijn overleden.

Ein Deutsches Requiem is in dat verband een troostrijk stuk voor de nabestaanden. Het requiem is een protestants werk met Bijbelteksten in de Duitse taal. Het gaat over de doden en werkt in zeventig minuten soms hartverscheurend mooie muziek toe naar de wederkomst en de overwinning op de dood. Fiori Musicali verzorgt het vocale deel van Ein Deutsches Requiem, samen met de sopraan Jacqueline Meijer en de bas Noël Casteleijn.

Het muzikale gedeelte is in handen van het Berlage Ensemble, dat in feite uit twee kwintetten bestaat: een strijkkwintet en een blaaskwintet, aangevuld met een paukenist. Overigens is de door Fiori Musicali gekozen uitvoering van Ein Deutsches Requiem vrij uniek. Doorgaans is het stuk te horen in een grote bezetting. Groot koor, groot orkest. Of met twee piano's. Nu kan het publiek, voor het eerst op Goeree-Overflakkee, een uitvoering van Brahms' requiem tegemoetzien met een klein koor en een kamerorkest. Dat maakt het stuk transparanter, wat menig bezoeker nieuwe luisterervaringen zal opleveren, maar niet minder volumineus.

Naast het requiem staat A Farewell to Arms van Bennett op het programma. Dat is een stuk voor koor en cello uit 2001. Bennett, die ook bekendheid kreeg met filmmuziek, componeerde een modern-klassiek stuk dat zich laat kenmerken door spanning en toegankelijkheid. Thema van A Farewell to Arms is het beëindigen van de strijd en het begin van de vrede. Wapens worden omgesmolten tot ploegscharen. Hoogmoed verandert in nederigheid in dit zeer vocale stuk.

Het concert in de hervormde kerk van Middelharnis begint om 20.00 uur (inloop 19.30 uur). Kaarten kosten 17,50 euro. In het Eilanden-Nieuws verschijnt een bon die recht geeft op 2,50 euro korting. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de kerk, voorafgaand aan het concert. Wie verzekerd wil zijn van een plaats, kan vooraf contact opnemen via telefoon 06-25055891.