Wat is de FOGO?
Artikelserie over de Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee (1).

GOEREE-OVERFLAKKEE – De FOGO is inmiddels een ingeburgerd begrip op het eiland, maar wat zijn de doelen van de federatie en wie zijn de mensen achter de organisatie? In een maandelijkse artikelserie wordt het verhaal van de FOGO vertelt. Vandaag in deel 1 het ontstaan van de federatie.

Na de gemeentelijke herindeling was de behoefte voor één centraal aanspreekpunt namens de ondernemers op Goeree-Overflakkee groot. De gemeente, maar ook de provincie en andere organisaties, willen graag 'zaken doen' met één organisatie die opkomt voor alle ondernemers op het eiland. Verschillende ondernemerscollectieven hebben daarom in 2013 de handen ineengeslagen, waarna de Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee is opgericht. In december 2013 zag de FOGO het levenslicht.

Ondernemersklimaat

Door een federatie te vormen waarbinnen de al bestaande ondernemersverenigingen een plek vinden, kan er een sterk front gevormd worden. Achter de schermen hebben zich al tal van zaken afgespeeld. De FOGO wil nu graag de resultaten hiervan kenbaar maken aan de buitenwereld. Het doel van de FOGO is het verbeteren van het ondernemersklimaat op het eiland voor alle ondernemers. Ondernemers moeten weer geld kunnen verdienen en daar waar de FOGO kan, zal ze alles in het werk stellen om dat te realiseren.

De FOGO opereert als koepelorganisatie voor alle ondernemers op het eiland en behartigt hun belangen vanuit één organisatie. Want samen sta je sterk! Door samen op te trekken vorm je ook een serieuze gesprekspartner voor de gemeente en andere organisaties in het veld. Als ondernemers succesvol zijn op het eiland, is dat goed voor Goeree-Overflakkee en haar inwoners. Want door banen te creëren zorgen ondernemers ervoor dat de welvaart op een aantrekkelijk niveau blijft. Alleen bedrijven kunnen welvaart creëren.

Werkgroepen

De FOGO heeft een aantal werkgroepen opgesteld. Infrastructuur; Detailhandel; Bedrijventerreinen; Duurzaamheid; Horeca, Recreatie en Eiland Marketing. De doelstelling van alle werkgroepen is het pro-actief aandragen van kennis die van belang is voor ondernemend Goeree-Overflakkee. Zo denken de werkgroepen Detailhandel en Bedrijventerreinen na over onder andere bestemmingsplannen en veiligheid, houdt Infrastructuur zich niet alleen bezig met wegen, maar ook met glasvezel, koper en waterwegen en zal Horeca het overleg met de gemeente weer op de kaart zetten. Mogelijk komen er op termijn nog andere werkgroepen bij. Leidend hierbij is de wens van de ondernemers. De FOGO faciliteert bottom-up de wensen van de ondernemers.

Volgende maand meer over de kernwaarden van de FOGO. Kijk voor meer informatie op www.fo-go.nl.