Afbeelding
Foto:

7 vragen over de aandelen van Eneco

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor 31 oktober moet de gemeente een principebesluit nemen of de aandelen in Eneco worden aangehouden of verkocht. Dat kan ongeveer dertig miljoen opleveren voor het eiland. Zeven vragen en antwoorden over deze kwestie.

Door Martijn de Bonte

1. Hoeveel aandelen heeft de gemeente?

Bijna 62 duizend, om precies te zijn 61.882 aandelen. Dat lijkt veel, maar is slechts 1,24 procent van het totaal.

2. Wat leveren de aandelen op?

De aandelen zorgen ieder jaar voor zes ton in de kas van de gemeente, dat is de dividenduitkering. Verkoop van de aandelen levert naar verwachting rond de 30 miljoen op. Dat kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor grote projecten.

3. Waarom heeft de gemeente aandelen van Eneco?

Gemeentes hadden vroeger allemaal eigen gemeentelijke nutsbedrijven. Door samenwerking en fusies is in 1995 Eneco ontstaan. Eneco is helemaal in handen van 53 gemeenten.

4. Waarom kunnen de aandelen nu worden verkocht?

Op 31 januari is Eneco officieel opgesplitst in twee bedrijven. Stedin zorgt voor het netwerk, Eneco produceert en levert stroom aan particulieren en bedrijven. Stedin staat onder toezicht van de overheid, om controle op het netwerk te houden. De vraag waar de gemeente voor staat is of een commercieel energiebedrijf in handen van de gemeente moet blijven.

5. Wat zeggen voorstanders van verkoop?

Dat er geen goede argumenten zijn om als gemeente aandeelhouder te zijn van een commercieel bedrijf. Door de splitsing is het risicoprofiel groter geworden, omdat de resultaten nu sterker afhankelijk zijn van de tarieven op de vrije energiemarkt.

6. En wat zeggen de tegenstanders?

Dat Eneco een belangrijke werkgever is in de regio en dat het bedrijf een voortrekkersrol speelt in de energietransitie. Tegenstanders zijn bang dat er banen verdwijnen en dat het bedrijf minder gaat investeren in duurzame energie als het in handen komt van commerciƫle aandeelhouders.

7. Hoe nu verder?

Nadat de gemeente een principebesluit heeft genomen, moet de nieuwe gemeenteraad volgend jaar definitief besluiten over het wel of juist niet verkopen van de aandelen. Bij verkoop wordt het bedrag opgenomen in de begroting van 2019.