INGEZONDEN

Malle molens en het klimaat

Rondom het besluit om 6 windturbines te bouwen tussen Oude- en Nieuwe-Tonge, is veel commotie ontstaan. We hebben er begrip voor dat mensen bezwaar maken tegen de gekozen locatie, maar de toon waarop dit gebeurt in de media neemt soms vreemde vormen aan. Zo ook het artikel in het Eilanden-Nieuws van 10 oktober over de nominatie van het windpark De Krammer voor de klimaatpenning van HIER opgewekt. Aan het einde van het artikel staat de volgende vraag die Rob Maliepaard in een brief aan de jury van de klimaatpenning heeft gesteld: "Vind u echt dat het klimaat redden belangrijker is dan het leven van duizenden mensen?" Waarschijnlijk wordt hier met 'leven' het 'woon- en leefklimaat' bedoeld, want echte levens staan natuurlijk niet op het spel.

Die vraag slaat de spijker precies op z'n kop en geeft aan dat er blijkbaar weinig besef is bij sommige mensen waarom die windturbines gebouwd worden. "Het klimaat redden" is namelijk heel belangrijk. Als we dat niet doen, dan staat het leven van miljoenen mensen op het spel. Op dit moment merken wij er in Nederland nog niet zoveel van. Soms zijn de zomers te nat of de winters te warm, maar wat maakt het uit? Zo zien we ook niet de gevolgen van het winnen van steenkool voor de betreffende mensen en regio's. Dat is ver weg, wij hoeven de mijnen niet meer in en er komt toch stroom uit het stopcontact, dus wat maakt het uit? Die zeespiegelstijging die voorspeld is, daar merken we nog niets van, dus wat maakt het uit?

Er zijn mensen zoals wij die vinden dat het wel wat uitmaakt en die zich ernstige zorgen maken over de mogelijke gevolgen van een klimaatverandering. De voorspellingen liegen er niet om. Het zou zomaar kunnen zijn dat een deel van Nederland binnen 100 jaar onleefbaar is en onder water komt te staan. Samen met andere mensen hebben we ons daarom verenigd in een coƶperatie die tot doel heeft om een actieve bijdrage te leveren aan de broodnodige energietransitie. Een coƶperatie met 2300 leden, die allemaal op Goeree-Overflakkee wonen en voor een deel ook in Oude- en Nieuwe-Tonge. Het "klimaat redden" is niet alleen in het belang van deze mensen, maar ook in het belang van alle huidige en toekomstige bewoners van dit eiland; ook in het belang van mensen die windturbines niet mooi vinden en ze liever niet in de buurt hebben. Wij hebben de aarde slechts in bruikleen gekregen en wij willen de aarde weer zo goed mogelijk doorgeven aan de volgende generaties.

Joop van Son
Gjalt Huppes
Joost van den Berg
Herman Maas
Fred Warbroek
Jan Bakker
Greet Maas
Joop Bensdorp