Cor Hameeteman en Eva Lassing van het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee.
Cor Hameeteman en Eva Lassing van het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee. Foto:

Genealogisch Centrum viert jubileum met grote cultuurhistorische markt

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee bestaat 25 jaar en grijpt dat jubileum aan om een grote cultuurhistorische markt te organiseren. De markt, op zaterdag 28 oktober in de Prins Maurits te Middelharnis, is tevens de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis. Een groot aantal eilandelijke verenigingen en stichtingen presenteert zich op de markt. Daarnaast staan er enkele lezingen op het programma en is er een gesprek met de bekende schrijfster Annejet van der Zijl.

Door Kees van Rixoort

Het bevorderen van het genealogisch onderzoek op Goeree-Overflakkee, het beschikbaar stellen van bronnen en laten verschijnen van publicaties. Die doelen hadden de oprichters van het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee in 1992 voor ogen.

Er was op dat moment nog geen streekarchief op het eiland, wat voor genealogisch onderzoekers tot gevolg had dat ze hun gegevens bijeen moesten scharrelen in diverse gemeentelijke archieven en in Den Haag. Het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee maakte het zoeken gemakkelijker in deze situatie. Elke zaterdag was Het Feyne Kwartier in Dirksland open voor het publiek. De stichting had dit pand in bruikleen van de Rabobank.

Tot 2008, toen het streekarchief een feit was. Het Genealogisch Centrum vond daar onderdak als aanvulling op de diensten van het eilandelijke archief. Het helpt daar nog altijd bronnen toegankelijk te maken. Bovendien beheert de stichting een collectie familieberichten en familiedrukwerk, die van nut kan zijn voor stamboomonderzoekers die op zoek zijn naar 'recente' gegevens. De gemeentelijke geboorte-, trouw- en begraafgegevens zijn immers pas na 100, 75 en 50 jaar openbaar. Voordeel van het streekarchief is dat onderzoekers er veel vaker terechtkunnen: van maandag tot en met vrijdag (maar niet op zaterdag, zoals vroeger in Dirksland).

De jubilaris is een stichting met donateurs. Bijna tweehonderd mensen ondersteunen het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee en krijgen daar onder andere een nieuwsbrief (Het Feyne Kwartier) en toegang tot extra gegevens, zoals een collectie rouwbrieven en bidprentjes, voor terug.

Hoe vier je een 25-jarig bestaan? In samenwerking met zo veel mogelijk cultuurhistorische verenigingen en stichtingen, dacht het Genealogisch Centrum. Net als vijf jaar geleden, toen het resultaat van die samenwerking, een historische markt, flink wat bezoekers op de been wist te brengen.

Dit jaar is het nog wat grootser aangepakt. Op de markt zijn vertegenwoordigd: De Motte, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Streekarchief Goeree-Overflakkee, Ensemble Eeuwkant, Torenmuseum Goedereede, RTM-Museum, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Sociëteit Rethorica (die een week eerder net het tweede polderkatern presenteert), WO2GO en de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Aan elke kraam krijgen bezoekers een beeld van de activiteiten en publicaties. Verder is er een doorlopende presentatie van beelden van Goeree-Overflakkee in de jaren vijftien en zestig. De Kleine Victoria verzorgt de muzikale noot. De gemeente ondersteunt de cultuurhistorische markt met een projectsubsidie.

Lezingen

Vanaf 19.45 uur geeft André Kastelein (Torenmuseum Goedereede) een lezing over de geschiedenis van het stadje Goedereede. Om 11.00 uur vertelt Koos Kroon uit Wierden over de Kersttrein van Wierden, een episode uit de Tweede Wereldoorlog waarin een grote groep mannen van Flakkee een rol speelt. Een unieke gelegenheid om daar meer over te weten te komen.

Van 14.00 tot 16.00 uur is Annejet van der Zijl aanwezig in de PM. Zij is bekend van veelal biografische werken over onder anderen Heineken, Annie M.G. Schmidt, Prins Bernhard en 'de Amerikaanse prinses'. Haar boek 'Sonny Boy' speelt gedeeltelijk op Goeree-Overflakkee. Ook is een deel van de film naar het boek hier opgenomen, met figuranten van het eiland. Van der Zijl zal haar verhaal doen aan de hand van interviewvragen. In de pauze is er gelegenheid om boeken te laten signeren door de auteur. Voorafgaand aan de lezing bespreekt een leeskring de boeken van Annejet van der Zijl.

Burgemeester Ada Grootenboer opent de markt om 10.30 uur. Dit gebeurt "op bijzondere wijze", zoals het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee meldt in de uitnodiging. De entree tot de cultuurhistorische markt is gratis.

De bekende schrijfster Annejet van der Zijl is aanwezig tijdens de jubileumviering. (Foto: Anja van Wijgerden).