Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

'Kom op mannen, Napoleondingen zoeken…'

SOMMELSDIJK – "Ieuw, een dikke regenworm." Duidelijk: een archeoloog vindt niet alleen munten, kogels, aardewerk en fossielen in de bodem. Aan zo'n vondst gaat veel zoek- en graafwerk vooraf, dat ook glibberige dieren aan de oppervlakte kan brengen. Daar kwamen de elf jonge deelnemers van de archeologieworkshop wel achter toen ze onder leiding van archeoloog Silas met de metaaldetector en een schop aan de slag gingen.

Door Kees van Rixoort

De workshop voor kinderen van 8 tot 13 jaar was een onderdeel van het Maand van de Geschiedenis-programma op Goeree-Overflakkee. Er volgen er nog twee: op woensdag 18 en zaterdag 28 oktober. De eerste, afgelopen zaterdag, trok elf deelnemers, allemaal jongens. Ze kregen in het Streekmuseum in Sommelsdijk eerst het een en ander te horen over Napoleon. Dat hij ervoor zorgde dat iedereen een achternaam kreeg, bijvoorbeeld. En dat er van de soldatenuitrustingen misschien nog wel restanten zijn te vinden.

"Kom op mannen, Napoleondingen zoeken…" Die oproep bracht de archeologen in opleiding in beweging, richting een akkertje ten westen van Sommelsdijk. Daar was voor alle deelnemers een stukje land afgezet. Uiteraard kreeg het clubje gravers eerst uitleg over het gebruik van de metaaldetector. "Beweeg de schotel vlak over de bodem. Als je een signaal hoort, weet je dat er iets van metaal verborgen zit. Dan kun je gaan graven."

In tweetallen gingen ze vol enthousiasme aan het werk. De een zoeken met een detector, de ander graven met een schop. Het duurde even, maar na een tijdje waren de eerste piepjes hoorbaar. En even later kwamen de ringen, gespen, musketkogels, knopen en muntjes naar boven.

"Kijk, een nagel." "Een nagel, bah…" "Nee joh, zo noemden ze vroeger een spijker." Archeoloog Silas, die druk in de weer is om iedereen te helpen en om allerlei vragen te beantwoorden, weet wel beter: "Dit is een wroetertje om een pijp mee schoon te maken."

Pistolen werden niet gevonden, gouden hoefijzers ook niet, maar de oogst was rijk – afgezien van de regenwormen – en voor iedereen was er een zakje om de vondsten in te doen en mee naar huis te nemen.

De volgende archeologieworkshop is volgeboekt. Voor die van 28 oktober is aanmelden nog mogelijk. Bij de eerste graven de deelnemers voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog op, bij de tweede stuiten ze met de metaaldetector en de schop op dingen die na 1 februari 1953 zijn gevonden bij een van de stroomgaten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding