Concert Cui orkest met Hebreeuwse melodieën

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onder muzikale leiding van dirigent Arie Stolk geeft het Cui orkest zaterdagavond 28 oktober weer een concert op Goeree-Overflakkee. In de kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden 3 in Ouddorp wordt, met medewerking van het professionele Trio tot de Derde, een indrukwekkend Klezmer muziekprogramma vertolkt. Het trio bestaat uit viool, klarinet en accordeon. Naast klassieke Klezmer-melodiën worden werken gespeeld van componisten die Hebreeuwse muziek uit de Balkan uitgewerkt hebben. De Jiddische benaming klezmer vindt zijn oorsprong in Oud-Hebreeuwse woorden kley (werktuig) en zemer (musiceren).

Door Jaap Ruizeveld

Het concert begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De entreeprijs (inclusief koffie/thee) is 15 euro. Jongeren tot 16 jaar kunnen gratis het concert bijwonen. Cui Orkest is een kamerorkest met rond 25 leden. De meesten van hen zijn woonachtig op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. Er zijn ook leden die van ver daarbuiten komen. Het orkest is ontstaan uit het Cui-ensemble dat werd opgericht in april 1979 in Brielle. Het eerste stuk dat zij vertolkten was van César Cui, een Russische componist, naar wie zij zich hebben vernoemd. Naast een eigen concert, dat meestal in het voorjaar op Voorne-Putten plaatsvindt, wordt medewerking verleend aan culturele evenementen in de regio. De repetities van het orkest vinden, onder leiding van dirigent Arie Stolk, plaats in Nieuwenhoorn.

Jiddisch                                                                                                                                        

Jan Kees Prins uit Ouddorp, jarenlang voorzitter, medewerker en ondersteuner bij organisaties, geeft een korte uitleg bij het concert op 28 oktober. "Het woord klezmer werd oorspronkelijk gebruikt in de Joodse cultuur in Oost-Europa als aanduiding voor een muzikant die de instrumentale bruiloftsmuziek speelde. Dat betrof naast dansmuziek ook rituele muziek voor bij de huwelijksceremonie en luistermuziek voor bij de maaltijd. Vanaf de heropleving van het muziekgenre eind jaren 1970 werd klezmer de benaming voor de muziekstijl. Soms wordt ook de term 'Jiddische muziek' gebruikt," geeft Prins aan. "Van oudsher werden vooral snaarinstrumenten zoals viool, cello en contrabas en een klein cimbalom ingezet. Later kwamen daar klarinet, accordeon of piano bij. Typisch voor klezmer is de expressieve melodie, die zowel opgewekt kan klinken als tegelijk weemoedig. Een mooie omschrijving is 'lachen met tranen'. Dit komt doordat er in de vroege Joodse muziektraditie vooral religieuze vocale muziek was".

Info                                                                                                                                                        

Reserveren kan via info@cuiorkest.nl. Informatie is te vinden op www.cuiorkest.nl.