Gerechtshof bekrachtigd in arrest eerder vonnis van Rechtbank

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Gerechtshof in Den Haag heeft afgelopen week arrest gewezen in de procedures van de gemeente Goeree-Overflakkee – Deltahout bv en Labee. Het Hof heeft daarbij het vonnis van de Rechtbank Rotterdam van 22 oktober 2014 bekrachtigd.

Door Jaap Ruizeveld

In dit vonnis van 2014 wordt zeer uitvoerig het jarenlang (in stukken al genoemd vanaf eind 2006/begin 2007) slepende geschil behandeld tussen de toenmalige gemeente Oostflakkee en de eigenaar van een bedrijfspand in Oude-Tonge. Dit al direct na de bouw van het pand, waarvoor een vergunning is verleend, maar waarbij het verboden is het bouwwerk in gebruik te geven of te nemen als het niet gereed is gemeld bij het bouwtoezicht. Geconstateerd werd, dat dit niet het geval was en dat het bouwwerk in gebruik werd gegeven voor houtbewerking.

Voortslepend

Het conflict sleepte zich via briefwisselingen, uitvoering aangezegde bestuursdwang (afsluiting pand/perceel) en kort geding voort. Aantijgingen dat de gemeente onrechtmatig zou hebben gehandeld, dat er geen rechtsgeldig collegebesluit was en dat er forse bedrijfsschade werd geleden, alles passeerde de revue, zo meldt het dossier van de Rotterdamse Rechtbank. In de behandeling van het geschil staat in datzelfde document, dat de gemeente op basis van een beschikking in mei 2007 wel degelijk gerechtigd was om de aangekondigde bestuursdwang toe te passen. Er is daarbij geen misbruik gemaakt van recht, staat er. Voor schadevergoeding is geen grondslag, zodat de vordering van het bedrijf op de gemeente wordt afgewezen. Aldus de uitleg bij de beslissing van de Rechtbank Rotterdam op 22 oktober 2014. Deze beslissing is nu door het Gerechtshof in Den Haag, op 10 oktober 2017, in arrest bekrachtigd.