Presentatie polderkatern Oude- en Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE – Sociëteit Rethorica presenteert op vrijdagavond 20 oktober een boekje over de agrarische geschiedenis van Oude- en Nieuwe-Tonge. Dit katern is het tweede in de serie 'Blik op de Agrarische Geschiedenis van Goeree-Overflakkee'.

Door Kees van Rixoort

In het polderkatern gaan de auteurs in op het ontstaan van de polders, de afwatering, de verkaveling, de landbouw en de producten, de bewoners en de architectuur van de boerderijen. Ook de staking van landarbeiders in 1923 en de cichoreiteelt plus -verwerking komen aan bod. Drie opvallende boerderijen, met een bijzonder verhaal, zijn uitgelicht in het polderkatern: Bouwlust aan de Oudelandsedijk, de Stee van Waare aan de Magdalenadijk en Nooitgedacht aan de Duivenwaardsedijk.

De redactie heeft nooit gepubliceerd fotomateriaal – onder andere uit familiealbums – ontdekt en een plaats gegeven in het boekje. Verder is er ruimte voor bijvoorbeeld een bekendheid als gravin De Chambure, die eigenaar was van boerderij Bouwlust, de familie Gebraad, die behalve boeren ook een predikant voortbracht, en de molenaarsfamilie Van Schelven.

Het tweede polderkatern van Sociëteit Rethorica is vanaf vrijdag 20 oktober te koop voor 10 euro. De presentatie in Ons Dorpshuis, die dag vanaf 19.00 uur (inloop), is gratis toegankelijk. Op het programma staan ook twee lezingen die met de landbouw te maken hebben. David Goekoop, voormalig agrariër en dijkgraaf, spreekt over de omslag van de oude naar de nieuwe landbouw. Daarna is het de beurt aan Sandra de Weert, deskundige op het gebied van biologische gewasbescherming, die het thema 'hoe maak je de agricultuur puur natuur?' zal aansnijden.