INGEZONDEN:
Samen Sterk

In maart 2018 mogen we weer naar de stembus om onze nieuwe gemeenteraad te kiezen. De politieke partijen zijn achter de schermen al druk bezig met de voorbereidingen. Voor de gemeente Goeree Overflakkee is de verwachting dat er drie of vier lokale partijen zullen deelnemen.

Deze partijen zijn niet vertegenwoordigd in de landelijke politiek en daardoor niet gebonden aan allerlei partijpolitieke principes. Zij kunnen zich daardoor volledig richten op de belangen van onze eigen gemeente en haar inwoners. Dat maakt dat er tussen deze partijen weinig tot geen principiële verschillen kunnen bestaan. Wat zou het dan toch mooi zijn als deze lokale partijen hun krachten zouden bundelen. Zodat zij, tijdens de aankomende verkiezingen en de jaren daarna, zoveel sterker zullen staan in hun politieke streven om op te komen voor de lokale samenleving. Samen sta je nu eenmaal sterker en kun je zoveel meer bereiken. Aan de toenemende versnippering in de landelijke politiek, kunnen we als burger misschien niet zoveel doen. Maar laten we dan in ieder geval in onze eigen gemeente laten zien dat samengaan mogelijk is en een toegevoegde waarde heeft.

Voor ons als burger zal veel duidelijker zijn waar deze ene grote lokale partij voor staat. En zij zal daardoor ook allerlei zwevende kiezers en niet-stemmers aan zich kunnen binden. Kortom, meer duidelijkheid en belangenbehartiging voor ons, meer stemwinst en zeggenschap voor deze gebundelde partij.

Wat voor de lokale partijen een stap voorwaarts zou zijn, geldt ook voor de diverse christelijke partijen in onze gemeente. Het uitgangspunt van al deze partijen is het Woord van God. Dat is dan ook de verbinding waar het om gaat. De huidige verschillen die maken dat men is versplinterd, komen voort uit menselijke invulling en beleving en zijn dus niet per definitie Bijbels. In Gods Woord staat niets over onderscheid in een beetje gelovig, iets meer of heel erg gelovig. Ook hier zou het voor onze samenléving dan ook een duidelijke meerwaarde hebben als de christelijke partijen samengáán. En zij aan zij de belangen van de christelijke inwoners gaan vertegenwoordigen.
Wel voorzie ik een probleem voor díe lokale en christelijke politici die meer hechten aan het pluche dan aan de belangen van de inwoners. Als persoonlijke belangen zoals status en financiële vergoeding zwaarder wegen dan het algemeen belang dan zal een samengaan van partijen voor deze volksvertegenwoordigers een pijnlijke stap zijn. Zij lopen namelijk het risico om hun pluchen zetel dan aan iemand anders te moeten afstaan. Echter voor de kiezers gaat het er niet om WIE hen vertegenwoordigt maar HOE hun belangen worden behartigd. Het gaat ons om politieke integriteit en daadkracht.

We hebben in Nederland het voorrecht om te mogen stemmen. Gezamenlijk bepalen we in maart 2018 wie onze gemeente de komende jaren mag gaan besturen. Laat je stem dus niet verloren gaan!
Piet van Zielst
Sommelsdijk