Afbeelding
Foto:

Lezing over luchtwachttorens

SINT-PHILIPSLAND - Sandra van Lochem, historisch geograaf, houdt zich al enkele decennia bezig met de geschiedenis van het Korps Luchtwachtdienst. Zij houdt binnenkort een lezing over luchtwachttorens.

Het Korps Luchtwachtdienst was actief in heel Nederland. Het korps kende zogenaamde luchtwachters, die op speciaal gebouwde torens en -posten tussen 1951 en 1964 het luchtruim observeerden met het oog op indringende Russische vliegtuigen. Via een oproep, onder andere in Eilanden-Nieuws, kwamen foto's boven tafel van de torens op de Kraaijenberg te Bergen op Zoom, in Krabbendijke, Scherpenisse en Anna Jacobapolder. Ook kwamen foto's ter beschikking van de gebouwde posten op het CHV-gebouw te Steenbergen, de suikerfabriek te Dinteloord en een WOII-bunker te Ouddorp op Goeree-Flakkee. Tevens meldden zich ook oud-luchtwachters met hun herinneringen. Voor de heemkundekring 'Philippuslandt,' die ook zijn inbreng had in de zoektocht, vormt dit aanleiding om Sandra van Lochem uit te nodigen voor een lezing over het korps en in het bijzonder over voormelde torens en -posten in de regio op dinsdag 7 november aanstaande.
De lezing wordt gehouden in het jeugdgebouw naast de Hervormde Kerk aan de Schoolstraat te Sint-Philipsland. De lezing begint om 19.30 uur en duurt anderhalf uur. Er zijn ook oud-luchtwachters aanwezig. De toegang is gratis. Meer informatie kan worden gevonden op de website www.luchtwachttorens.nl en van de heemkundekring 'Sint-Philipsland.nl'.