De verspreiders in hun nieuwe werkkleding. (V.l.n.r.) Wennie van Moort, Piet van Moort die assisteert op drukke dagen, Basti Vroegindeweij en Piet Koert.
De verspreiders in hun nieuwe werkkleding. (V.l.n.r.) Wennie van Moort, Piet van Moort die assisteert op drukke dagen, Basti Vroegindeweij en Piet Koert. Foto:

Stille krachten achter de krant

GOEREE-OVERFLAKKEE – Twee keer in de week staan ze klaar om de kranten naar de bezorgers te brengen vanaf Sommelsdijk. De verspreiders van Eilanden-Nieuws zijn de stille krachten achter de krant. Tussen de bedrijven door vertellen ze over hun ervaringen.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Alle drie hebben ze een eigen route vaste route. Wennie van Moort doet het midden van het eiland, Basti Vroegindeweij bezorgt de kranten op de kop van het eiland en Piet Koert rijdt twee keer in de week naar Oostflakkee om de nieuwe editie rond te brengen.

Drie uur bezig

Het werk is in de loop van de jaren wel zwaarder geworden. Letterlijk, want er zitten steeds vaker bijlagen bij de krant, waardoor er meer moet worden gesjouwd. Samen leveren ze de krant af op totaal zo'n 70 adressen. Een klus waar ze ongeveer drie uur per keer mee bezig zijn. Wennie van Moort brengt al zeven jaar kranten naar de bezorgers. "Het is leuk werk om te doen, je maakt regelmatig een praatje hier en daar, want je leert de mensen wel kennen in de loop van de jaren."

Basti Vroegindeweij is de enige dame in het gezelschap, ze vertelt dat ze per keer tussen de 60 en 70 kilometer rijdt. "Je bent lekker bezig en het is een ontspannen rondje. Ik vind het fijn dat ik van niemand afhankelijk ben. In december doe ik het twaalf en half jaar en ik vind het nog steeds leuk om te doen."

Vers van de pers

Piet Koert is een 'ouwe rot' in het krantenvak. Al vanaf 1982 verspreid hij de kranten, tussen het inladen van de kranten door haalt hij herinneringen op. "Vroeger werden de kranten hier nog gedrukt, dan draaiden de persen nog als we aankwamen om de kranten op te halen. De kranten waren letterlijk vers van de pers. In die tijd moesten we ze nog zelf aftellen per bezorger en bundelen met een touwtje." Toen er nog geen huis-aan-huiseditie was en er alleen twee abonnee-edities waren, was de oplage een stuk lager dan vandaag de dag. Koert: "Zeker op dinsdag is het een pittig karwei. Maar het is een fijn gevoel als alle bezorgers weer op tijd hun kranten hebben ontvangen."