De bouw van Windpark Krammer is in volle gang. Foto: Wim van Vossen
De bouw van Windpark Krammer is in volle gang. Foto: Wim van Vossen Foto:

Discussie over nominatie Windpark Krammer voor HIER klimaatpenning

GOEREE-OVERFLAKKEE - Windpark Krammer, dat momenteel in de steigers staat is genomineerd voor de Hier Klimaatpenning 2017. Het park bestaat uit 34 windturbines met totaal een vermogen van 102 megawatt. Stichting Mallemolens begrijpt niet dat het park is genomineerd voor de onderscheiding.

Door Martijn de Bonte

De jury schrijft het volgende: "Dit project is van groot belang omdat het laat zien dat we met windenergie op land een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een duurzame elektriciteitsvoorziening. De ambitie is om in 2023 6.000 MW te realiseren. In de praktijk blijkt dit lastig omdat er op veel plekken weerstand is tegen windturbines, waardoor de realisatie stagneert. Het windpark zorgt voor bijna een verdubbeling van de bijdrage van lokale energie coo¨peraties en betekent daarmee een doorbraak van de rol die energiecoo¨peraties kunnen spelen.

Professionalisering

Het windpark Krammer is een goed voorbeeld van een groot park dat met maatschappelijk draakvlak tot stand is gekomen. De omgeving is betrokken bij de plannen voor dit windpark. Er is gekeken naar bedrijfseconomische gevolgen en gevolgen voor de directe leefomgeving van zowel flora en fauna als mensen." Verder vindt de jury het bijzonder dat de stroom voor 95% is verkocht aan vier grote bedrijven. "Omdat Windpark Krammer een burgerinitiatief is, levert de consument dus aan het bedrijfsleven. Ook dit illustreert de professionalisering van de aanpak van energiecoo¨peraties."

Afschuw en ergernis

De stichting Mallemolens schrijft in een reactie: "Duizenden inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge vragen zich af hoe dit kan gebeuren. De inwoners van deze dorpen aan de zuidkant van de gemeente Goeree-Overflakkee verzetten zich al meer dan een jaar tegen de plannen van Deltawind en partners tegen een verdere uitbreiding van de grootste windlocatie van zuidwest Nederland, richting Goeree-Overflakkee. Het in het juryrapport naar voren gebrachte maatschappelijk draagvlak ontbreekt ten ene male bij de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge. De tekst in het juryrapport roept gevoelens van afschuw, ergernis en nog meer negatieve gevoelens op. Het geeft blijk dat elk besef ontbreekt wat de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge wordt aangedaan door deze bijdrage aan de zogenaamde duurzame energieproductie."

'Woongenot verpest'

Ook raadslid Rob Maliepaard, van de fractie Maliepaard, is het stellig oneens met de nominatie. Hij schrijft in een e-mail aan de jury onder andere: "De natuur wordt op uitermate grove wijze geweld aangedaan. Een ieder, die iets anders beweert, is simpelweg een leugenaar." En: "Bewoners zowel als delen van de politiek zullen zich niet neerleggen bij de lopende zaken. De Krammer is helaas niet meer terug te draaien. Ik durf de stelling aan, dat voor duizenden inwoners van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge voor tientallen jaren het woongenot is verpest, dat voor de dorpen de leefbaarheid naar de knoppen is en wordt geholpen, dat nieuwe inwoners/huizenkopers zich niet meer zullen melden. Vind u echt, dat 'het klimaat redden' belangrijker is dan het leven van duizenden mensen?"