Afbeelding
Foto:

3000 finalisten Nationale Diabetes Challenge

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 30 september jl. sloten 3000 mensen de Nationale Diabetes Challenge 2017 af op Papendal. Samen met hun zorgverleners namen ze de afgelopen maanden het heft in eigen hand op weg naar een betere gezondheid. Niet met medicijnen, maar door wekelijks samen te wandelen. Effectiever dan een consult in de spreekkamer en het geeft zowel deelnemers als zorgverleners energie. Deze zaterdag trotseerden ze de regen voor hun finale. Een kleine 70 deelnemers uit Goeree-Overflakkee zijn met een bus naar Papendal afgereisd.


Op 161 locaties in Nederland, waaronder Sommelsdijk (huisartsenpraktijk Westplaat) en Ouddorp (Kop van 't Eiland), namen zorgverleners hun (diabetes)patiënten 20 weken lang mee voor een wekelijkse wandeling. Want wandelen is goed voor je insulinegevoeligheid, iets waar mensen met diabetes veel baat bij hebben. Bovendien geeft wandelen deelnemers meer sociale contacten, maakt het hen fitter, zelfverzekerder en vermindert de kans op depressie. Zorgprofessionals die meedoen aan het initiatief van de Bas van de Goor Foundation zijn het eens: "Je schrijft geen pillen voor, maar laat mensen zien wat ze eenvoudig zelf kunnen doen om hun gezondheid op een positieve manier te beïnvloeden. En je beweegt meteen zelf ook." Na 20 weken wandelen liepen 3000 deelnemers vandaag 5, 10, 15 of 20 km als afsluiting. De bedoeling is dat de mensen nu zelfstandig verder wandelen. Vorig jaar bleek ruim 90% dat ook te doen.

Wandelconsult

Huisartsen die met patiënten gaan wandelen, het is even wennen. Want de organisatie van wekelijkse wandelingen kost tijd. In een aantal gevallen ondersteunen buurtsportcoaches vanuit de gemeente. Toch zijn bijna alle deelnemende zorgprofessionals vandaag op Papendal. Bas van de Goor: "Huisartsen vertellen me dat ze de wandelingen als een soort groepsconsult zien. In dat ene uurtje wandelen spreken ze soms wel 15 mensen en horen ze zoveel meer dan in de spreekkamer. Je komt erachter waarom het mensen niet lukt om in hun eentje te gaan bewegen. En als ze dan na verloop van tijd zoveel vooruitgang boeken dat ze hun medicatie kunnen verlagen en zelfstandig doorwandelen, dan geeft dat zoveel voldoening! Sommige mensen zie je niet meer terug op de normale consulten. De verandering die je bij deelnemers ziet, dat geeft veel energie." André is deelnemer en vertelt: "Het feit dat de huisarts meeloopt motiveert enorm en werkt als een stok achter de deur. Dat had ik nodig. Sinds ik hiermee ben begonnen is er zoveel veranderd. Ik loop elke dag 10 km en ik ben een ander mens geworden."

De Bas van de Goor Foundation

Op 4 augustus 1996 wint Bas van de Goor met het Nederlands volleybalteam goud op de Olympische Spelen van Atlanta. Van de Goor wordt uitgeroepen tot beste aanvaller van het toernooi. Zeven jaar later krijgt hij de diagnose diabetes type 1. Hoewel hij allereerst vreest de topsport naast zich neer te moeten leggen, komt hij er via de Britse sportlegende Steve Redgrave achter dat de ziekte voor hem juist beter te managen is in combinatie met sport. Twee jaar speelt hij op topniveau door. In 2006 richt hij de Bas van de Goor Foundation op, om mensen met diabetes te laten zien dat sport en beweging prima samengaat met de ziekte en er zelfs een positief effect op heeft. Om zoveel mogelijk mensen hierover te informeren en te inspireren, organiseert de Bas van de Goor Foundation sportieve activiteiten voor mensen met diabetes.