Afbeelding
Foto:

Terug naar de tijd van Luther in Den Bommel

DEN BOMMEL - Zaterdag 30 september vond de jaarlijkse startdag voor het winterwerk plaats van de Hervormde Gemeente Den Bommel. Het thema dit jaar was 500 jaar Reformatie en de tijd van Luther.

Een leerzame middag voor jong en oud. De middag begon in gebouw 'Bij de Bron' met een kopje koffie en een stukje Lutherse suikertaart. Op dat moment kwam 'Maarten Luther ' binnen. Hij vertelde zijn levensverhaal. En natuurlijk werden de stellingen op de kerkdeur bevestigd. Alle belangrijke figuranten en vertellers waren gekleed in middeleeuwse kleding, wat het extra middeleeuws deed aanvoelen. Daarna werd de groep in drieën gesplitst en volgde er een wandeling door het dorp. Op het Bommelse strand wachtte 'Katharina van Bora' de groep op en vertelde haar verhaal. Hier was ook 'Maarten' nog aanwezig en leerde jong en oud hoe je vuur kunt maken met vuurstokjes. De tocht ging verder naar het Atrium van het seniorencomplex het Tuindorp. Hier werd de groep opgewacht door Gunthenberg. Zij speelden een spel waarbij ze het belang van het uitvinden van de boekdrukkunst benadrukten en de vertaling van de Bijbel vanuit het Latijn in gewone taal. Als laatste kwamen de groepen in het Bommelse bos. Ze werden hier opgewacht door Willem van Oranje, die zijn verhaal vertelde. Ook was hier een groep middeleeuwse boogschutters aanwezig, die jong en oud liet boogschieten.
Bij terugkomst in gebouw 'Bij de Bron' wachtte een middeleeuwse maaltijd met onder andere burgersoep, linzensoep, kip in kaneelsaus en heerlijke grote breekbroden, gebakken door de plaatselijke bakker. Een zeer geslaagde en leerzame middag, waar intens van genoten is. Tijdens de quizvragen die tijdens het eten gemaakt konden worden, bleek al snel hoeveel iedereen er van opgestoken had. In het bijzonder de kinderen!