De tewaterlating van de Valerie Struis. Foto-inzet: Dirk Struis' kleindochter (l.), naar wie de nieuwe reddingboot genoemd werd.
De tewaterlating van de Valerie Struis. Foto-inzet: Dirk Struis' kleindochter (l.), naar wie de nieuwe reddingboot genoemd werd. Foto:

Nieuwe reddingboot dankzij nalatenschap betrokken donateur

De aanschaf van Stellendams nieuwe reddingboot werd mogelijk gemaakt uit de nalatenschap van de te Zeist geboren Dirk Struis, die in juli 2014 overleed. Als kind al was hij gepassioneerd door schepen. En toen hij zelf eenmaal een boot had, hing er altijd een KNRM-vlag aan boord. Het werk van de redders droeg hij een zeer warm hart toe, tot het uit zijn nalatenschap bekostigen van een nieuwe reddingboot toe, zo bleek. Toen Struis' zonen Mark en Dennis hierover de KNRM benaderden was de reddingorganisatie blij verrast. Op welke KNRM post de nieuwe boot gestationeerd zou worden, was de twee broers om het even. Maar de KNRM leek het een mooie gedachte om die voor Stellendam te houden. Daar heeft in het verleden al een reddingboot met een bijna gelijkklinkende naam dienst gedaan, de Neeltje Struijs, en het zou bijzonder zijn om daar nu opnieuw een Struis te stationeren, zij het dat deze naam met een andere op één na laatste letter wordt geschreven. En dat ze geen Neeltje heet, maar Valerie. Niettemin, Stellendam werd ermee verrijkt.

Symbolisch

Valerie Struis is de nu eenjarige kleindochter van wijlen de heer Struis. "De naam Valerie Struis heeft een diepere betekenis", zo gaf burgemeester Ada Grootenboer zaterdagmorgen aan, in haar functie als voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM. "Terwijl Valerie 'sterk zijn' betekent, staat de naam Valerie Struis symbool voor een sterk mens. Struis' kleindochter Valerie werd namelijk geboren met een ernstige hartafwijking, maar is desondanks is ons midden vandaag. De naam van deze toch sterke kleindochter én de passie van haar opa komen nu samen in de naamgeving van deze stoere reddingboot. Op symbolische wijze zijn zo ook op het water opa Dirk en zijn kleindochter Valerie aan elkaar verbonden, hoewel ze elkaar nooit zullen kennen omdat Valerie na het overlijden van haar opa werd geboren. Ik ben ervan overtuigd dat de Valerie Struis een betrouwbaar voertuig zal zijn bij de redding van drenkelingen in de wateren rondom Goeree-Overflakkee. En dat de reddingboot letterlijk en figuurlijk een rots in de branding zal zijn voor redders en geredden."
Zowel Ada Grootenboer als Rutger van Slobbe, die als voorzitter van de Raad van Toezicht van de KNRM eveneens aanwezig was, spraken hun dankbaarheid en waardering uit voor "deze prachtige aanwinst. Ongelooflijk veel dank!"

Doopplechtigheid

De nieuwe reddingboot was nog niet tewatergelaten maar stond op één van steigers achter de visafslag opgesteld. Daar lag ook de GO-48 Cornelis Senior aangemeerd en die zou na doopplechtigheid de Valerie Struis vanaf de steiger in het water laten zakken. Het was Marieke van Nieuwkerk, die als nicht van de familie Struis altijd erg betrokken is geweest bij haar oom Dirk en diens gezin, die zaterdagmorgen de doopplechtigheid verrichtte. Met een bijl hakte ze de twee draden door waarmee de nieuwe reddingboot op de steiger was vastgebonden, waarna ze, geëmotioneerd, sprak: "Ik doop u Valerie Struis en wens u en uw bemanning een behouden vaart en vele geredde levens toe!". Pas nadat ze de inhoud van een champagnefles over de buitenkant van het vaartuig had uitgegoten was de ceremonie echt voltooid.