Afbeelding
Foto:

Verspreiding jodiumtabletten op het eiland

GOEREEE-OVERFLAKKEE - Volgende week vallen er jodiumtabletten op de mat bij alle huishoudens met kinderen (tot 18 jaar) op Goeree-Overflakkee. Deze zijn bedoeld om in te nemen als er iets misgaat met de kerncentrale in Borssele. Hoe zit dat precies? Vijf vragen en antwoorden over de verspreiding van jodiumtabletten.

Door Martijn de Bonte

1. Waarvoor zijn de jodiumtabletten?

Om in te nemen na een kernongeval. De jodiumtabletten beschermen tegen het binnenkrijgen van radioactief jodium. Radioactief jodium kan vrijkomen na een kernongeval en kan schildklierkanker veroorzaken. Door na een kernramp direct jodium te slikken, wordt de schildklier tijdelijk verzadigd met jodium en wordt het radioactieve jodium niet opgenomen, maar juist uitgescheiden.

2. Waarom zijn de tabletten alleen voor mensen tot 18 jaar?

Kinderen lopen meer kans op schildklierkanker door radioactief jodium dan volwassenen. Hoe ouder, hoe kleiner de kans op schildklierkanker door radioactief jodium.

3. Krijgt iedereen in Nederland jodiumtabletten?

Nee. Binnen een straal van 20 kilometer rondom de kerncentrale in Borssele krijgt iedereen tot 40 jaar de tabletten. In het gebied van 20 tot 100 kilometer rondom de centrale alleen kinderen tot 18 jaar. Hoe verder bij de kerncentrale vandaan, hoe minder de blootstelling aan radioactieve stoffen na een kernongeval. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om zelf jodiumtabletten aan te schaffen bij de apotheek of drogist.

4. Waarom worden de pillen nu verspreid?

De pillen lagen in het verleden ook al klaar, maar dan opgeslagen op een centrale plaats in Nederland. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden, zijn de pillen direct beschikbaar mocht er een kernongeval plaatsvinden.

5. Wat is de kans dat er een kernongeval plaatsvindt?

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de kans klein, omdat kernreactoren moeten voldoen aan strenge eisen. Naast de kerncentrale in Borssele zijn er in Nederland twee onderzoeksreactoren in Delft en Petten.

Meer informatie staat op de website: www.waaromkrijgikjodium.nl.