in het midden Stephan Dorsman vergezeld met paranimf Jitske van Popering-Verkerk (links) en rechts paranimf Atze Vonk.
in het midden Stephan Dorsman vergezeld met paranimf Jitske van Popering-Verkerk (links) en rechts paranimf Atze Vonk. Foto:

"Meer bevoegdheden aan medewerkers geven leidt tot innovatie''

OUDDORP - Afgelopen donderdag 28 september is Stephan Dorsman gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Stephan is opgegroeid in Ouddorp en heeft op de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits zijn VWO diploma behaald. Vervolgens is hij bestuurskunde gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. De studie bestuurskunde is gericht op de werking en sturing van overheden. Direct nadat hij is afgestudeerd is hij begonnen met promotieonderzoek aan dezelfde afdeling bestuurskunde. Na 5 jaar onderzoek heeft Stephan zijn doctorstitel behaald voor een commissie bestaande uit negen professoren.

Door Erwin Guijt

Stephan onderzocht in zijn proefschrift 'Leiderschap en Innovatie in de Publieke Sector' de veronderstelde relatie tussen leiderschap en innovatie bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Hij heeft veel gesprekken gevoerd met topmanagers van het UWV en ook verschillende vragenlijsten uitgezet onder 5.000 medewerkers van het UWV. Dit heeft tot een aantal interessante resultaten geleid.

Dubbelrol

Stephan concludeert allereerst dat leidinggevenden in een soort 'dubbelrol' zitten. Enerzijds proberen leidinggevenden een cultuur te creƫren waarin medewerkers het gevoel hebben dat ze de vrijheid en autonomie hebben om nieuwe producten en processen te ontwikkelen. Dit stimuleert medewerkers om te innoveren. Anderzijds geven leidinggevenden ook aan dat een bepaalde controle richting medewerkers noodzakelijk blijft om er voor te zorgen dat het werk op de juiste manier wordt gedaan. Dit zit innovaties in de weg. Leidinggevenden balanceren dus eigenlijk tussen deze twee verschillende rollen.

Wettelijke kaders

Daarnaast blijkt dat leidinggevenden die vooraf de wettelijke kaders communiceren, teams met laag opgeleide medewerkers aanzetten om met nieuwe producten en processen te komen. Blijkbaar geven deze wettelijke kaders laagopgeleide teams de noodzakelijke inbreng om met nieuwe producten en processen te komen en zodoende te gaan innoveren. Voor hoogopgeleide teams is dit effect overigens niet gevonden.

Meer bevoegdheden

Tot slot laat het onderzoek van Stephan zien dat medewerkers die gefaciliteerd en ondersteund worden in hun werk door hun leidinggevende beduidend meer aan de slag gaan met het ontwikkelen van nieuwe producten en processen. Zo blijkt dat medewerkers die zelf hun werktijden mogen bepalen, eerder bereid zijn te innoveren dan medewerkers die geen invloed hebben op hun werkrooster. Conclusie: medewerkers gaan meer innoveren als ze meer bevoegdheden krijgen van hun leidinggevende.

Stephan woont tegenwoordig in Rockanje en is getrouwd met Willemijn Prins. Hij is werkzaam voor het UWV als strategisch beleidsadviseur. Hij adviseert de Raad van Bestuur van het UWV, verschillende divisiedirecteuren van het UWV en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het terrein van werkloosheid en arbeidsmarktbeleid.