Afbeelding
Foto:

Nostalgische maand vol geluk

SOMMELSDIJK – Met een wedstrijdje koekhappen is zaterdagmiddag de Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee geopend. De koek was door de regen wat klef geworden, maar dat mocht de pret niet drukken. Beter gezegd: het stond het geluk niet in de weg. Want 'geluk' is het thema van de geschiedenismaand, het grootste evenement van Nederland.

Door Kees van Rixoort

De eilandelijke invulling van de Maand van de Geschiedenis was voor de derde keer in de vertrouwde handen van een samenwerkingsverband van historische vereniging De Motte, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Deze keer is ook Breicafé Steekje Los van de partij. Wethouder Gerrit de Jong, die naar het streekmuseum in Sommelsdijk was gekomen om de Maand van de Geschiedenis voor open te verklaren, prees de samenwerking en het daaruit voortvloeiende aansprekende programma.

Gouden jaren

Op Goeree-Overflakkee is het landelijke thema nog iets aangescherpt: Toen was geluk heel gewoon. Het zwaartepunt van de aandacht ligt bij de jaren 60, 70 en 80. In het museum komt dat tot uiting in een retrotentoonstelling. Overal in het museum komt de bezoeker verwijzingen naar die 'gouden jaren' tegen: rotanstoelen, oranje trommels, de droogkap, krulspelden en ga zo maar door.
Andere hoogtepunten in het eilandelijke programma, dat zich uitstrekt tot en met 28 oktober, zijn een filmavond met rolprenten van Bert Haanstra, de Avond van de Geschiedenis met Annegreet van Bergen, auteur van het boek 'Gouden jaren', een spelletjesavond met Flakkeese bingo en de historische markt met onder anderen Annejet van der Zijl, schrijfster van bijvoorbeeld 'Sonny Boy', dat deels op Goeree-Overflakkee speelt, en 'De Amerikaanse prinses'.
De kinderen zijn niet vergeten. Zij hebben drie kansen om mee te doen aan een archeologische zoektocht. Met de metaaldetector en de schep gaan ze op pad om vondsten uit drie perioden te doen: de Napoleontische tijd, de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. "Wat ze vinden mogen de kinderen houden, en het is écht oud", zei Motte-voorzitter Arjen Diepenhorst.
De historische vereniging heeft ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis een special van het tijdschrift De Ouwe Waerelt uitgebracht, dat geheel gewijd is aan de jaren 60, 70 en 80 op Goeree-Overflakkee en veel fotomateriaal bevat. Het is in een hogere oplage gedrukt en de gehele maand oktober tegen een gereduceerd tarief te koop.
Breicafé Steekje Los heeft setjes pannenlappen gehaakt en gebreid aan de hand van patronen uit de jaren 60 en 70. De nostalgische lappen zijn in het museum te koop voor 4 euro per stel. De opbrengst is voor het breicafé en het streekmuseum.

Nostalgie

Wie iets van het programma van de Maand van de Geschiedenis bijwoont of meemaakt, laat zich onderdompelen in een bad vol nostalgie. "Een sfeer die herinneringen oproept", zoals wethouder De Jong zei. Die sfeer kwam zaterdagmiddag meteen los door de kleding waarin sommige gasten rondliepen, de kleuren, de grote brillen, de muziek, knabbels geserveerd in papieren koffiefilters en het toneelstuk 'Geluk of zoiets', dat op een inmiddels droog Marktveld te zien was.
Geluk, wat is geluk? Volgens De Jong is dat thema moeilijk te vatten. "Als je aan twintig mensen vraag wat geluk is, krijg je twintig verschillende antwoorden." Toch kwam hij met een doordachte definitie, die al die antwoorden zou kunnen overkoepelen: kwaliteit beleven. De start van de Maand van de Geschiedenis voldeed in ieder geval aan die definitie.

Afbeelding