INGEZONDEN

Open brief aan College van B&W

Geacht College,


Wij zonden u een brief betreffende de ongewenste gevolgen van de toepassing van het systeem van vuilcontainers in de historische kern van Goedereede en verzochten u te bevorderen dat in de historische kern het systeem van ondergrondse afvalcontainers wordt ingevoerd. U bevestigde de ontvangst van deze brief met uw kenmerk Z-17-88885/135916. Tot op heden mochten wij nog geen inhoudelijke reactie vernemen.

Inmiddels bent u er zeer recentelijk toe overgegaan ook in de historische kern de blauwe papiercontainer te verstrekken. Ook op deze 'blauwe golf' zijn de reeds in onze vorige brief aangegeven bezwaren tegen het huidige systeem van vuilcontainers onverminderd van toepassing. De situatie is alleen maar verergerd, omdat ook voor deze containers een plaats moet worden gevonden, die vaak niet aanwezig is. Met als gevolg een nog meer permanente ontsiering van het straatbeeld.

Een groot deel van de panden in de historische kern zijn rijksmonumenten. Voor deze rijksmonumenten gelden door de overheid gestelde strikte regels teneinde het historisch beeld niet aan te tasten. Zoals het niet toestaan van dubbel glas, de beperkte plaatsing van zonnecelpanelen en kleurkeuze voorschriften. Het komt erg merkwaardig over dat de gemeente enerzijds deze eisen stelt en handhaaft, maar anderzijds het straatbeeld nog meer verstoort door het nu zelfs uitbreiden van het systeem van vuilcontainers met het verstrekken van de blauwe containers. Dit temeer omdat blijkens eerdere uitingen ook door het bestuur van de gemeente, de historische kern van Goedereede als een troefkaart in de economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee wordt gezien.

Er is ook een veiligheidsaspect. De permanente aanwezigheid van de vele op straat geplaatste containers in de smalle straatjes kunnen ook een belemmering zijn voor de toegankelijkheid van hulpdiensten. In Goedereede was al vele jaren een goed werkend systeem voor het inzamelen van oud papier. Vrijwilligers verzorgden de inzameling van oud papier op uitstekende wijze. Ook de inwoners van de historische kern konden dagelijks oud papier inleveren. Het is te betreuren dat deze goed werkende aanpak nu door het invoeren van de blauwe container verdwenen is.

Wij verzoeken u nogmaals dringend de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers op zo kort mogelijke termijn te bevorderen.
In afwachting van uw antwoord,

Hoogachtend,
Harald Jassoy
Kerkstraat 7