Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Raad staat voor besluit Windlocatie Battenoord

GOEREE-OVERFLAKKEE – Donderdagavond 28 september is de volgende aflevering in de gemeenteraad over de windlocatie Battenoord. Op de agenda nu opgevoerd in de besluitvormende fase. Tientallen brieven op de lijst Ingekomen Stukken. Waaronder de brief van Gedeputeerde Weber.

Door Jaap Ruizeveld

Vragen om uitstel van besluitvorming, vragen om af te zien van de plaatsing. Zelfs met een klacht, namens grondeigenaren van Windplan Diederik, dat de verantwoordelijk portefeuillehouder in een gesprek in december 2014 in tegenstelling tot een huidige reactie, toen zou hebben gesuggereerd dat deze polder wellicht een alternatieve mogelijkheid zou zijn voor windturbineplaatsing. Dit staat overigens op gespannen voet met de inhoud van een collegebrief uit februari 2015.
Uitvoerig besteedde onze krant aandacht aan de ontwikkelingen. De inspraak in de afgelopen periode van talrijke burgers, dorpsraden en recent advocaat De Lange namens stichting Mallemolens. En met de aangekondigde motie ingediend door de ChristenUnie, namens de vier coalitiepartijen CU, SGP, CDA en VVD. Om Gedeputeerde Staten te verzoeken de begrenzing van de windlocatie Battenoord in de provinciale stukken aan te passen tot maximaal 6 te plaatsten turbines.

Woon-leefkwaliteit

Terecht dat er vele bijeenkomsten en vergaderingen aan dit onderwerp zijn gewijd. Het gaat immers om de leef- en woonkwaliteit van eilandbewoners, toegespitst op de kernen Oude- en Nieuwe Tonge met in hun vizier de ontwikkeling van het Krammer-windpark. Niemand staat te juichen bij het te nemen besluit, maar de knoop moet worden doorgehakt. Onzekerheid kan niet eindeloos vooruitgeschoven worden. Politieke verantwoordelijkheid staat centraal bij dit, stellig lastigste dossier, in deze raadsperiode.

Politiek

Battenoord is niet nodig. Is overbodig. Er zijn alternatieven en de windopgave kan toch worden bereikt, stelde advocaat De Lange namens stichting Mallemolens. Maar wordt dan de provinciale windopdracht van 225 MW in 2020 gehaald? .Daarover bestaan ernstige twijfels. Het zou zelfs nu nog een forse inspanning vergen Moet de gemeente ongerust zijn om de regie in dit dossier te verliezen?. Nee zegt weer de eerder genoemde advocaat. Er zouden geen geluidsmodellen zijn voor twee tegenover elkaar staande windparken en de meting van de effecten daaruit. Overname en inpassing door de Provincie zou nog nooit door de Raad van Staten zijn getoetst. Louter een politieke insteek?. Donderdagavond kan in de gemeenteraad het doek vallen.