Eigenaren, leden van de dorpsraad, de aannemer, vertegenwoordigers van de gemeente en de provincie heffen het glas op het bereiken van het hoogste punt tijdens de restauratie van het weeghuisje. 
Eigenaren, leden van de dorpsraad, de aannemer, vertegenwoordigers van de gemeente en de provincie heffen het glas op het bereiken van het hoogste punt tijdens de restauratie van het weeghuisje.  Foto:

Pannenbier bij weeghuisje Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT – Er was zelfs speciaal Weeghuisbier aangerukt in Ooltgensplaat. Dit om een belangrijke gebeurtenis tijdens de restauratie van het weeghuisje te markeren: het bereiken van het hoogste punt, de nok van het huisje. Zaterdag 23 september gingen aan de haven de glazen en flesjes pannenbier de lucht in om dit feit te vieren.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het ruim tachtig jaar oude weeghuisje, een Rijksmonument, stond al jaren te verkommeren. Een functie had het niet meer. De restauratie was een idee van de dorpsraad van Ooltgensplaat. Er is een aparte stichting opgericht om de plannen rond te krijgen en de benodigde subsidie aan te vragen. De provincie Zuid-Holland stelde een financiële bijdrage beschikbaar in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.
In de afgelopen weken is het weeghuisje onder handen genomen door aannemersbedrijf P. van den Boogert en Zn. uit Sommelsdijk. Het dak is vanbinnen gerenoveerd, de vorsten en de goten zijn vernieuwd en de houten uitbouw is vervangen. Hierna volgt nog de restauratie van de bascule – dat gebeurt op de jachtwerf in Ooltgensplaat – en het vernieuwen van een aantal kozijnen. Ook gaat de aannemer aan de slag met het voegwerk. Er komt een paneel met de geschiedenis van het pandje. Tot slot zullen de luiken de kleuren krijgen die ook worden gebruikt op de luiken van het op luttele meters gelegen raadhuis.

Aanwinst

Het is de bedoeling dat het weeghuisje in november klaar is. Dan volgt ook de feestelijke opening van dit 'Oogappeltje' van Ooltgensplaat. Het resultaat is dan een aanwinst voor het dorp, zoals voorzitter Bram den Exter van de dorpsraad zei. Niet alleen vanwege het dorpsschoon, maar ook omdat het weeghuisje met het bijbehorende terras aan het water straks een voorziening is om wat te drinken. Waarschijnlijk in de weekenden in de zomermaanden en tijdens evenementen. Er is een kans dat bezoekers er ook terecht kunnen voor het kopen en proeven van streekproducten.
Den Exter noemde ook andere plannen voor een kwaliteitsimpuls van het dorp. Zoals het opknappen van de omgeving van het weeghuisje, het plaatsen van een informatiezuil, het creëren van een belevingsplek op de kop van het havenkanaal en – later – het realiseren van een historische boothelling in het kanaal, het plaatsen van een lichtopstand en het creëren van vissteigers.
De plannen voor 2018 zijn ingediend bij de provincie Zuid-Holland. Binnenkort neemt het provinciebestuur een besluit. Dat geldt ook voor andere ingediende projecten in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Afbeelding