Afbeelding
Foto:

UFA organiseerde trip naar Sicilië

STELLENDAM - Maandagochtend 18 september verzamelde zich in alle vroegte op Schiphol een groep van 50 mannen en twee vrouwen, allen werkzaam in of voor de visserij. Voor de 10e keer organiseerde UFA een trip naar het buitenland voor kennismaking met lokale visserij. Dit jaar was gekozen voor een bezoek aan het mooie Italiaanse eiland Siciliƫ. De visserij aldaar is naar Nederlandse maatstaven geen moderne visserij met innovatieve methodes, maar er viel genoeg te zien, te leren en te beleven.

De reis startte In Porticello waar de groothandelsmarkt bezocht werd. De groothandelaren hebben hun eigen kotters die hun vangsten naar de Mercato Ittico komen brengen. Hier verkoopt de groothandel de verse vangst rechtstreeks aan de tussen- en kleinhandel. Onder luide aanprijzingen en met de nodige Siciliaanse dramatiek werd die dinsdag om half 4 's nachts in rap tempo de verse vis, schelp- en schaaldieren verhandeld en afgevoerd richting horeca en detailhandel.

De pelagische visserij heeft zich vooral gevestigd in en rond Mazara del Vallo in het zuidwesten van het eiland en ook is daar verwerking en handel te vinden. Tijdens de lunch schoven de vertegenwoordigers van handelshuizen aan tafel aan om hun producten onder de aandacht te brengen.

De reis werd afgesloten met een bezoek aan de vissershaven in Trapani. Trapani is niet alleen de thuishaven van vele kotters maar ook een echte werkhaven met een keur aan werkplaatsjes waar de groep met veel gastvrijheid werd onthaald. Commissaris Francesco Messineo zal volgend jaar met een delegatie een tegenbezoek aan Nederland brengen voor een nadere kennismaking met de Nederlandse (puls)visserij.

Gastronomie zit de Sicilianen in het bloed. Hun eetcultuur staat garant voor overvloedige lunches en diners en zijn een mooie gelegenheid om volop te netwerken en met elkaar te genieten van naar Sicilaans recept bereide grote rode garnalen, langoustines, inktvis, zwaardvis, tonijn, dorade en zeebaars. Mooie Sicilaanse wijnen begeleidden de heerlijke gerechten. Italianen zijn met voorsprong de uitvinders van La dolce vita.

Een ander vast onderdeel van een UFA-reis is Visserij en Beleving. Een veel besproken combinatie die verrassend en educatief kan zijn! Michelangelo Balistreri heeft zijn passie voor ansjovis verbeeld in een museum vol prachtige oude foto's, visserijmaterieel en kunst.

Vol vuur vertelde hij tijdens het bezoek over de verwerking van ansjovis, maar greep de gelegenheid ook aan voor een metafoor. Door samenwerking kan een school ansjovis het gevaar van de haai het hoofd bieden, zoals de mens door samenwerking bedreigingen kan omzetten in kansen. Zijn presentatie sloot hij af met poƫzie en een aantal Italiaanse canzones. Dat konden de Nederlandse niet over hun kant laten gaan en onder begeleiding van een spontaan opgericht kwartet werd de "Klok van Arnemuiden" geluid.
Volgend jaar zal UFA de 11e reis organiseren. De bestemming is nog niet bekend, wel dat het wederom in september zal plaatsvinden. (Door Yvet Lupgens)

Afbeelding