Afbeelding
Foto:

Concert Dutch Baroque Orchestra in Hervormde Dorpskerk in Ouddorp

OUDDORP – In het kader van de herdenking 500 jaar Reformatie wordt zaterdagavond 14 oktober, aanvang 19.30 uur, in de Hervormde Dorpskerk aan de Ring in Ouddorp een bijzonder concert gehouden verzorgd door het Dutch Baroque Orchestra onder leiding van organist en klavecinist Gerard de Wit. Gepresenteerd wordt de orgelmis Luthers Catechismus in woord en klank van Johan Sebastiaan Bach. De entree is 4,50 euro per persoon. De kerk is geopend vanaf 18.45 uur.

Door Jaap Ruizeveld

Het programma bestaat uit de volgende vertolkingen: Dies sind die heil'gen zehn Geboth (de Tien Geboden); Wir glauben allen einen Gott (de Geloofsdbelijdenis); Vater unser im Himmelreich (het Onze Vader); Christ unser Herr zum Jordan kam (de Doop); Aus tiefer Not schrei ich zu dir (Boete) en Jesus Christus unser Heiland (het Avondmaal).

Dirigent / oprichter

Dirigent Gerard de Wit is zowel de oprichter, als de artistiek leider van stichting Dutch Baroque. Hij studeerde koordirectie en zang aan de Hogeschool IDE te Gorinchem en het hoofdvak Orgel Bachelor bij Bas de Vroome en Master bij Ton Koopman. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij het hoofdvak Klavecimbel. De Bachelor- en Masterstudies werden cum laude afgesloten. Tijdens zijn studies deed hij onder andere onderzoek naar de incomplete Cantate BWV 188 van J.S. Bach. Uit deze cantate reconstrueerde hij de Sinfonia naar aanleiding van het complete klavecimbelconcert BWV 1052.

Eigen platenlabel

Gerard de Wit geeft concerten in binnen- en buitenland. Hij won diverse prijzen. Nog voor de afronding van zijn studies richtte hij een kamerkoor op met in het bijzonder aandacht voor het zeventiende en achttiende-eeuws repertoire. Sinds de oprichting van het barokorkest Dutch Baroque Orchestra in 2014, kreeg dit kamerkoor de naam Dutch Baroque Vocal Consort. De Wit publiceert regelmatig. Diverse orgel- en koorcomposities staan op zijn naam. Een aantal orgelcomposities is uitgegeven bij uitgeverij Den Hertog te Houten. Sinds vorig jaar is hij bezig met de samenstelling van een Psalmkoraalboek voor orgel. Als kerkorganist is Gerard de Wit verbonden aan de Hervormde gemeente te Zwijndrecht, wijk Oude Kerk. Zijn uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuo- speler, dirigent en componist zijn op Cd's vastgelegd. In 2015 richtte hij zijn eigen platenlabel Dutch Baroque Records op.