Skûtsje 't Immetje in de haven van Hellevoetsluis.
Skûtsje 't Immetje in de haven van Hellevoetsluis. Foto:

Verleden, heden en toekomst van Haringvliet beleven op het water

REGIO – Zeilen, een rondvaart maken, een dagje struinen op Tiengemeten, op excursie met de 'boswachter op zee', sloepvaren met de hele familie. Er is tijdens het Haringvlietweekend – van 29 september tot en met 1 oktober – van alles te doen op en rond het Haringvliet. Verleden, heden en toekomst van het Haringvliet staan centraal tijdens de rondvaarten die op zaterdag 30 september vanuit de havens van Middelharnis en Hellevoetsluis worden gemaakt.

Door Kees van Rixoort

Vanuit Middelharnis vertrekt om 9.00 uur De Oude Jacob, een voormalig vaartuig van Rijkswaterstaat. 't Immetje, een skûtsje uit 1907, vaart om 13.00 uur de haven van Hellevoetsluis uit. In beide gevallen vertelt een oud-medewerker van Rijkswaterstaat onderweg over het verleden van het Haringvliet, tot vóór de Deltawerken. Daarnaast komt het heden aan bod. Daarbij gaat er ook aandacht uit naar onder andere het kierbesluit – in de loop van 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier en zal het westelijk deel van het water zouter worden – en de plastic soep.
Aan boord is een duiker, die het Haringvliet in duikt om opnamen te maken van het onderwaterleven. Terug op De Oude Jacob of 't Immetje krijgen de deelnemers van de rondvaart meer te horen en te zien over wat zich onder de waterspiegel afspeelt. Daar is bij veel mensen niet veel over bekend. Het gaat zowel om de opnames die ter plekke zijn gemaakt als om oudere beelden. Elk seizoen is immers weer anders, ook onder water. Bovendien verschillen dag en nacht nogal. 's Nachts kun je midden in een school baarzen terechtkomen, terwijl je overdag misschien alleen een grondeltje en wat planten ziet.
Momenteel zijn duikers op meerdere locaties in het Haringvliet bezig om de flora en fauna onder water te inventariseren. Deze opname geldt als een soort nulmeting om daarna, als de sluizen op een kier zijn gegaan, een beeld te krijgen van de veranderingen in het onderwaterleven. Dat zal ontegenzeggelijk gebeuren. Door de invloed van zout water verdwijnen soorten en verschijnen weer nieuwe planten en dieren.
Het project Haringvliet onderwater, dat de huidige en toekomstige inventarisatie coördineert, is een samenwerkingsverband van Stichting RAVON, stichting ANEMOON en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Sportduikers die willen aanhaken kunnen zich aanmelden via de website van de NOB.

Boeiende verhalen

Terug naar de excursies van zaterdag 30 september. Volgens Manon Bijl-van Noorloos, coördinator van het duikproject, kunnen de deelnemers boeiende verhalen verwachten, zowel over de geschiedenis van het gebied als over het leven in het water en de veranderingen die daarin gaan plaatsvinden. "Je hoort het complete verhaal over het Haringvliet: hoe het was, hoe het is en hoe het misschien gaat worden. Dit alles op het water, waar je ook meer te zien en te horen krijgt over het leven onder water, waarvan je normaal gesproken nooit veel meer ziet dan het groenbruine oppervlak."
Wie mee wil varen op De Oude Jacob of 't Immetje kan zich aanmelden via de website www.haringvlietweekend.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden. Let op: per schip kunnen maximaal acht passagiers mee het water op. Wie achter het net vist kan op 1 oktober in Het Wapen van Stellendam nog een presentatie van de waarnemingen onder water bijwonen. Aanvang 11.30 uur.